“Godinama im ništa ne daju, sad oni ne daju ćumur “

Vijesti 27. nov 202120:00 1 komentar
N1

Da bi spasili živu glavu u jami Raspotočje rudari su sebi ili drugima sjekli zatrpane dijelove tijela. Kažu i to je dobro jer neke od njihovih kolega iz Raspotočja nisu živi izašli.

“Rudnik Raspotočje je tvornica invalida, u ovom momentu imamo toliko invalida koji su došli kao zdravi momci. Došli da rade i radili su dole, stradali su, invalidi su i sada ne trebaju nikome. Zato je Andelija sa svojom eltiom ponudio program socijalnog zbrinjavanja, 15 hiljada kao najmanju cifru. No kada su vidjeli veliki odziv ne pominju se više te pare”, rekao je Muris Mujezinović, predsjednik Sindikata jame Raspotočje.

Zdravi im kažu odlaze zbog straha od egzistencije, i to je jedan od razloga zbog koga se ne iskopa dovoljno uglja, drugi razlozi su nedostatak materijala i mehanizacije za rad.

“Te rezultate i taj učinak ne možemo postići samim tim što su lažnim izjavama o stečajima prepali rudare, narod, omladinu. U proteklih par mjeseci oko 700 rudara je napustilo koncern Elektroprivrede. Time su umanjila produktivnost rudnika”, dodao je Mujezinović.

Posljednjih pet dana rudari rudnika Elektoprivrede BiH uopšte ne kopaju ugalj.

Sve je počelo protestom u Sarajevu, a iste slike mogle su se vidjeti u drugim, ovaj put rudarskim gradovima.

Zahtjevi su svima isti. Traže da se ne usvoji novi pravilnik kojim bi im plata, prema njihovim procjenama bila umanjena, ali i da im se staž uveže. Iz Elektroprivrede odgovaraju da sindikat manipuliše.

Andelija: U srijedu dogovorene četiri tačke

“U srijedu su dogovorene četiri tačke i mi nismo zbog njih željeli da izlazimo u javnosti i da kažemo da je dogovoreno, a dogovoreno je da se u petak potpiše sporazum i da se od druge smjene uspostavi proizvodnja. Sindikat je otišao kući, vjerovatno je tamo dobio nove upute, i poslali su potpuno drugi materijal. Dogovorili su oni sa kojima su sjedili, a ja sam pristao na dogovor. Pitajte Sinana Husića i Zuhdiju Tokića u srijedu. Pitajte Husića sa kim je sjedio i šta je dogovorio u srijedu u jedan sat, ja nisam. Mene su samo upoznali i ja sam pristao”, rekao je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

No od dogovara nema ništa zbog čega je dugoročno neizvjesno snadbjevanje električnom energijom. Iz EP kažu najveće gubitke trpi TE Tuzla, ukoliko se ovako nastavi uvest će redukcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare