Godine prolaze, mi stojimo: Treba li bh. političarima ograničiti broj mandata?

Vijesti 16. maj 202211:22 > 11:45 17 komentara

Dok se raspravlja koji model izbora je odgovarajući, kako unaprijediti ziborne procese, izostaje rasprava o tomu treba li ograničiti broj mandata na izborima? Postojali su prijedlozi o ograničenju mandata kako je to primjerice u Hrvatskoj, Francuskoj ili SAD. Dva mandata za predsjednika države. Postajali su i prijedlozi o prijevremenim izborima, s rokovima ako se vlast ne formira. No nije bilo političke volje.

Da li podržavate ograničavanje broja mandata bh političarima. Da li su isti ljudi dugo na vlasti? Da li su zaslužili penzije i otpremnine, pa ponovno zaposlenje u strukturama vlasti? Građani Sarajeva i Banja Luke jedinstveni u odgovorima:

“Ja bih im dao samo po godinu dana, a ovi koji imaju pravo na otpremnine, pa ponovo posao. Pa to nema ni u filmovima”, samo je jedan od komentara građana.

Prema Izbornom zakonu BiH, političari su u izvršnoj vlasti ograničeni samo u odnosu na uzastopne mandate. Dakle nakon dva mandata pauza, pa je opet moguć nastavak.

Time se poslužio Željko Komšić koji je ponovo najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH čime ulazi u utrku za četvrti mandat.

PollMaker

Prošli mandat preskočio je Bakir Izetbegović. Njegova kandidatura, treća po redu, također je najavljena, dok se i dalje špekulira sa kandidaturom Dragana Čovića koji je do sada dva puta sjedio u Predsjednšitvu BiH. Sjedio bi i treći da na prošlim izborima nije poražen od Komšića.

Kada govorimo o nižim nivoima, Milorad Dodik je obavljao funkciju predsjednika Vlade RS u tri mandata, predsjednika RS, dva koliko ima i Željka Cvijanović.

No ubjedljivo najveći apsurd manjkavosti zakona u BiH je vlast u Federaciji BiH čiji je premijer sa Vladom, ali i rukovodstvo Federacije od 2014. u mandatu koji nije završen ni nakon osam godina.

Postojali su prijedlozi o ograničenju mandata kako je to primjerice u Hrvatskoj, Francuskoj ili SAD. Dva mandata za predsjednika države, u slučaju BiH, u odnosu na članove Predsjedništva BiH. Postajali su i prijedlozi o prijevremenim izborima, sa rokovima ako se vlast ne formira. No nije bilo političke volje.

“Da li trenutni političari žele bilo kakve promjene koje bi reducirali njihovu političku moć. Naravno ne. Jer ovde to je problem svih reformi u BiH. Jer mogu se ponašati kako god žele. Ne poštivati Ustav, zakone, Poslovnike o radu, presude”, prokomentirsao je Vehid Šehić, pravni ekspert.

Posebna priča su izabrani parlamentarci. Neki od njih u službi više od 20 godina. Poput Halida Genjca iz SDA koji ima i najduži parlamentarni “staž” od 26 godina, kao zastupnik i delegat u Parlaemntranoj skupštini BiH.
Ili pak SNSD-ov Nikola Špirić koji je u Parlamentu BiH od 1998.godine. Na kratko ga je zamijenio Vijećem ministara gdje je obavljao funkcije ministra finansija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Svoj dugogodišnji parlamentarni staž od 1998.godine prekinuo je i Šefik Džaferović izborom u Predsjedništvo BiH u akteulnom mandatu, a od ostalih parlamentaraca spomenimo Šemsudina Mehmedovića, Lazara Prodanovića, Denisa Bećirovića koji su u Paralamentu preko 16 godina.

Od aktuelnih zastupnika i delegata njih 13 već tri mandata sjedi u klupama Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o Mladenu Bosiću, Amiru Fazliću, Saši Magazinoviću, Asimu Sarajliću, Borjani Krišto.
A manje više iste osobe izmjenjuju se i izvršnoj vlasti i zakonodavnoj vlasti na anižim nivoima.

Zbog čega, jedan od građana Banja Luke primjećuje “treba vremena. Predugo smo živjeli u sistemu u kojem smo 50 godina gledali jedne te iste. Demokratija se mora naučiti živjeti”.

No vratimo se onim vladajućim. Treba li ograničiti mandate, Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, bivši premijer RS, nekadašnji zastupnik reći će DA, , ali i upozoriti:

“Mi nismo društvo institucija, već su pojedinci važni. Gospodin Čović bez obzira koju funkciju obavlja taj je koji donosi ključne odluke u vezi hrvatskog naroda. Isto je tako i kod Izetbegovića ili Dodika. Oni će se seliti s mjesta na mjesto i ne bi oni ovim ograničenjem nestali. Ali ideja je odlična i ja nemam ništa protiv nje. Jedini koji ovo mogu promjeniti su građani na izborima”, kaže Ivanić.

Na posljednjim razgovorima o Izmjenama Izbornog zakona, prijedloga o ograničavanju broja mandata nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare