Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma: Sigurnost vs napredak

Vijesti 21. nov 202210:11 1 komentar
N1

Danas se obilježava 27. godišnjica od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum su, zapravo, na današnji dan, 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Svjedoci Daytona prepričavaju da je pokojni Richard Holbrooke bio svjestan da ovakav Daytonski sporazum ne može izgraditi stabilnu i prosperitetnu BiH.

Tada je Holbrooke rekao da će BiH najmanje 15 godina morati se održati sa ovakvim Ustavom, mada sporazum se održao deceniju nakon toga.

Dejtonski mirovni sporazum (ili Dejtonski sporazum ili Dayton), pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH.

Jedan od osnovnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto teritorije čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Dejtonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u zadnjem trenutku donesena odluka da će se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom urediti naknadno.

Dejtonski sporazum je bio kulminacija takozvane šatl (Shuttle) diplomatije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

Tokom svih ovih godina bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja ustavne reforme, a prema mišljenjima mnogih međunarodnih dužnosnika Dejtonski sporazum je prevaziđen, dok u Republici Srpskoj smatraju da se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati i poštivati.

Ovaj dan se u Republici Srpskoj slavi kao praznik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare