Goletić: Niti jedna doza nije osigurana za uposlenike Veterinarskog fakulteta

N1

Šef Veterinarskog instituta Teufik Goletić apeluje da se dijelu zaposlenih u ovoj instituciji, obezbijedi 20 doza bilo koje vakcine.

Goletić pojašnjava, svakodnevno rade na testirnju uzoraka, u direktnom su kontaktu sa inficiranim uzoricima, a 20 doza bi bilo dovoljno za vakcinaciju onih koji nisu preboljeli Covid 19.

Niti jedna doza vakcine nije osigurana za uposlenike Veterinatskog instituta, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. To je promašaj“, kaže prvi čovjek ove institucije profesor Teufik Goletić za N.

Goletić dodaje da je Institut na početku pandemije u BiH bio jedini koji je mogao da uradi detekciju virusa korona. Također, da su odmah ponudili svoje kapacitete Kriznom štabu FBiH, te da su jedina institucija koja je u BiH uspjela izolovati živi virus.

Prvi smo uradili i sekvencioniranje SARS-CoV-2 virusa. Ova ustanova je osigurala osnovne ulazen podatke našim javnim zdravstvenim ustanovama, prije svega Zvodu za javno zdravlje FBiH o cirkulirajućim slojevima, kako bismo mogli donositi odgovarajuće mjere“, rekao je Goletić.

Uprkos svemu tome, Veterinarski institut ne spada u zdravstvene ustanove, i zbog toga nije ni na jednoj listi prioriteta.

“Niko još nije dobio niti jednu dozu vakcine”

Odgovorno tvrdim da niti jedan uposlenik ove ustanove, uključujući i mene kao šefa Laboratorije nije dobio niti jednu dozu vakcine“, kaže sagovorik N1.

Ono što jesu dobili, kao uposlenici Instituta, kaže Goletić su infekcije virusom Korona. Poručuje, polovina zaposlenih prebolovala je Covid 19.

“Ono što još uvijek tražim, bar za ljude koji nisu prebolovali osiguramo potrebne doze. Riječ je o 20 doza bilo koje od trenutno raspoloživih vakcina”, apeliuje Goletić.

Na koncu, sagovornik N1 pojašnjava da zaposleni u laboratorijama svakodnevo dolaze u kontakt sa infektivnim materijalom.

Prema svakom uzorku se moramo ponašati kao da je infektivan materijal, on to i jeste dok se pretragom ne utvrdi da u njemu nema virusa” zaključuje on.

U prethodnom periodu, na žalost veliki broj obrađenih uzoraka bio je pozitivan, što znači, predstavljao je opasnost za sve koji sa njima u Institutu rade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad