Goran Čerkez za N1: Ko je kriv?

Dan uživo 15. jan 202117:56 > 19:09 2 komentara
N1

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine, ispričao je danas za N1 da nije problem u sredstvima za vakcinu već da je problem pronaći način da se to uradi. On je naglasio da je potrebno mijenjati zakone kako bi bila omogućena direktna nabavka.

Poručio je da je problem što ne postoji zakonska mogućnost da se to uradi.

”BiH ima u ovom trenutku sredstva obezbijeđena, mi smo u FBiH odvojili 12 miliona, novca ima, ali nema zakonske mogućnosti. Zar ljudi koji rade taj posao ne vide da je potreba i da je davno bila potreba da se promijeni zakon i omogući direktna javna nabavka. Ne vidim nijedan razlog zašto se ne bi nabavila vakcina ako za to postoji mogućnosti. Imate trenutno dvije vakcine koje se mogu nabaviti jer smo oprdijeljeni za vakcine koje se mogu nabaviti samo u Evropskoj uniji. Ne može niko nabavljati vakcine dok se ne promijene dva suštinska zakona. Ako može država, dajte da mi odmah prebacimo sredstva i neka država nabavi. Neću da polemišem i govorim da ne postoji zakondavstvo koje omogućava direktnu nabavku nijednog nivoa države. Druga varijanta, mora se promijeniti zakon o agenciji za lijekove”, istakao je Čerkez.

N1

”Treba pročitati zakona i na osnovu toga govoriti. Sve ostalo se paušalne izjave”, poručio je on.

Potcrtao je da ne vjeruje da Republika Srpska može nabaviti vakcinu zbog istog problema.

”Treba jednom za sva vremena reći – izmijeniti dva zakona i omogućiti direktnu nabavku. Ne vjerujem da će u RS-u nabaviti vakcinu direktno. Ako su spremni, to je dobro. Nemam kome šta vjerovati, ja priželjkujem i da Republika Srpska i Kantona Sarajevo nabave vakcinu direktno. Ali u ovom trenutku je to pravno nemoguće. Žao mi je što trošimo toliko vremena’‘, naglasio je gost N1.

Čerkez je komentarisao i ostale aspekte krize naglasivši da to nije samo zdravstveni problem. Dodao je da bi primio ”prvu moguću vakcinu” ne želeći praviti razlike među odobrenim opcijama. Pohvalio je građane za sve povoljniju epidemiološku situaciju u državi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare