Goraždani organizuju skup podrške Edinu Vranju: Procesuiraju najčestitije ljude

Vijesti 13. sep 202115:07 > 15:18 0 komentara
N1

U Goraždu će ove sedmice biti održano mirno okupljanje građana zbog hapšenja Edina Vranja u Srbiji. Gradonačelnik Goradža Ernest Imamović kazao je kako "ovakve poruke koje se šalju iz Srbije i nečinjenje države BiH ne daju nadu u svjetliju budućnostu u gradu koji je primjer suživota".

Danas je održan sastanak premijera BPK, gradonačelnika Goražda i šest udruženja s kojeg je poslana poruka – “država BiH, zajedno s članovima Predsjedništva i MVP BiH trebaju javno pitati Republiku Srbiju zašto je Edin Vranj uhapšen”.

“Ovo je jedna otežavajuća poruka jer u Goraždu niko nije procesuiran za ratne zločine u ovom gradu počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. Tužilaštvo nije procesuiralo nikoga. Mi na teritoriji Goražda gajimo dobrosusjedske odnose, učestvujemo u raznim projektima i sa tom državom. Ali, nije to samo predmet Edin Vranj. To znači da nam je sloboda kretanja ograničena. Nije ni malo motivirajuća poruka za ljude u Goraždu koji su jedini ostali na rijeci Drini tada. Sada nakon 26 godina i nakon oslobađujuće presude komandantu Ahmetu Sejdiću, došao je Edin Vranj. Što je čudno jer je čovjek koji je bio glavni načelnik FUP-a i morao proći sve provjere. A optužnica podignuta prije nekoliko godina. Je li to neko na ovim prostorima prepravlja historiju i činjenicu koji je Haški sud presudio i poštujemo ih. Država koja nije učestvovala u agresiji u BiH danas procesuira naše najčestitije ljude“, rekao je Imamović.

Kazao je kako je “Goražde primjer suživota jer zapošljavaju sve iz regije i okolnih mjesta pa i Srbije, ali da ovakve poruke iz Srbije i nečinjene od države BiH ne daju nadu u svjetliju budućnost”.

“Kakva je poruka prema mladima ovdje? Znači oni očevi koji su dali živote za odbranu i preživjeli, da će sutra kada krenu preći granični prelaz završiti u policijskoj stanici i biti procesuirani za ratne zločine. Tražimo stav države, ne ulazimo u rad Tužilaštva, da se tom stan u kraj jer narodi ovog grada su ogorčeni. Da li šutnja države znači mijenjanje politike prema našim učesnicima u ratu? Treba učiniti sve da ‘grad heroj’ ne postane ‘grad slučaj'”, kazao je gradonačelnik Goražda.

Kazao je kako ih zanimaju konkretni potezi države u slučaju Edina Vranja te ko će brinuti o njegovoj porodici.

“Da li je ovo posljedica zakona koji je visoki predstavnik nametnuo, a kojim se brani negiranje genocida? Žao mi je što u 21. stoljeću 2021. godine raspravljamo o ovim temama. Nisu bili svjesni (Srbija, op.a.) kakvu poruku će poslati stanovništvu grada Goražde i našem suživotu”, zaključio je Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!