Gordana Tadić na spisku glavnih tužitelja koji nisu okončali svoj mandat

Vijesti 20. okt. 202118:44
Podijeli:
Izvor: N1

Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović, spisku glavnih tužitelja koji do kraja nisu okončali svoj mandat, pridružila se danas i Gordana Tadić. Odlukom VSTV-a njena smjena je konačna

Jedino je Marinko Jurčević prvi glavni tužitelj podnio ostavku, jer je, kako je kasnije tvrdio, vidio da dolaze podobni sudije i tužitelji, dok su mediji pisali da je ostavka zatražena iz OHR-a.

Milorad Barašin s mjesta glavnog državnog tužioca smijenjen zbog veza sa osobama za koje se sumnjalo da švercuju naoružanjem, Protiv njegovog nasljednika Gorana Salihovića pokrenut je proces zbog zloupotrebe položaja i pribavljanje imovinske koristi.

Gordana Tadić ostaje bez funkcije jer je kao rukovodilac izbjegavala primjenu automatske dodjele predmeta, što su neki protumačili pokušajem uticaja, ali i jer je odbijala sigurnosne provjere za osoblje zaposleno u Tužilaštvu BiH.

Advokat Gordane Tadić najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH sa naznakom da je ovaj predmet vođen pod političkim pritiskom, suprotno dokazima u spisu i da ovo nije bio fer i pravičan postupak.

Mnogo toga se stavljalo na teret Gordani Tadić. Od slabog procesuiranja predmeta ratnih zločina, visoke korupcije do netransparentnog rada.

No to su bile kritike, ali ne djela po kojma je disciplinska komisija postupala.

U izvještaju koji je Evropkoj komsiji i bh. vlastima 2019. podnio Rejnhard Pribe, kao jedno od najvećih slabosti pravosudnog sistema navedeno je Tužilaštvo i politički uticaj.

State Department je objavio u martu ove godine alarmantan izvještaj o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, prema kojem političke stranke u Bosni i Hercegovini ponekad utječu u politički osjetljivim slučajevima.

„Odgovornost sudaca i tužitelja bila je niska, a imenovanja se često nisu temeljila na zaslugama“, navodi se, između ostalog, u izvještaju američke vlade.

Da u Tužilaštvu ima tužitelja koj mogu nositi funkciju glavnog, slaže se i nekadašnji član VSTV-a Asim Crnalić.

Predsjednik VSTV-a potvrdio je da će biti provjereni navodi kako se i na ostalim nivoima raspoređuju predmeti mimo TCMS sistema, zbog čega je uz ostalo smijenjena Gordana Tadić.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar