Gori Čvrsnica, požar se spušta prema naselju Donja Jablanica (FOTO)

Vijesti 16. aug 202123:02 2 komentara
N1

Čitatelji portala N1 poslali su nam fotografije na kojima se vidi požar na planini Čvrsnica u Jablanici, a iz Vatrogasne jedinice Jablanica su nam kazali kako je taj požar aktivan nekoliko dana i da se spušta prema naselju Donja Jablanica.

Jedan od vatrogasaca nam je rekao kako je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske danas djelovao na tom dijelu, ali da je malo zaustavio požar.

Međutim, to je velika požarna linija da je trebalo ranije krenuti sa takvim vidom gašenja. Potreban je kanader da bi se nešto ozbiljnije uradilo“, rekao nam je vatrogasac Omer iz Jablanice.

Podsjetimo, na području općine Jablanica na snazi je i Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, a koje je proglašeno u petak, 13. augusta.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog, kako je naveo, opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

Kako je u izjavi za N1 kazao načelnik Općine Jablanica, prijava je danas potpisana zbog opstrukcija u vezi požara koji bjesne u dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući i Jablanicu.

“Proglasili smo stanje prirodne nesreće. Na naše apele nema nikakvih odgovora po pitanju mogućnosti angažmana helikoptera i po Krivičnom zakonu BiH podnesena je krivična prijava protiv člana Predsjedništva BiH”, kazao je Šabanović za naš portal.

N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare