Gori u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Stocu

Vijesti 22. aug 202121:54 > 22:04 0 komentara
N1

Novi požar aktivirao se u općini Jablanica, u mjesnoj zajednici Slatina, u pravcu Prozora. Vatrogasci su na terenu i prate kretanje vatre. Tokom jučerašnjeg dana se ponovo aktivirao i požar iznad Donje Jablanice, a vatrogasci i građani se već deseti dan bore sa vatrom.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović pojašnjava da ujutru sve bude mirno, ali da tokom dana podivlja. Problem je i vjetar koji odnese vatru u neočekivanom smjeru, a sa gašenjem se i građani i vatrogasci bore već danima.

“Kad to počne da divlja, ljudi skaču po šumi i bore se s jednog mjesta na drugo”, rekao je on.

Problem je i to što im Predsjedništvo BiH nije odobrilo helikopter Oružanih snaga za gašenje požara. Helikopterski servis Republike Srpske pomaže u gašenju požara, ali nedovoljno s obzirom na to da mogu imati samo 12 preleta.

Vatra gori na nepristupačnom terenu i potrebno je djelovanje iz zraka, poručuju iz Civilne zaštite.

Na mostarskom području ponovno se aktivirao požar na Čabulji, lokalitet Bogodola.

Na terenu su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostar, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Požar na području Zvekuše u konjičkoj općini također je aktivan, a na gašenju požara angažirani su vatrogasci Vatrogasne jedinice Konjic, radnici šumarstva Prenj Konjic i mještani.

U 12:30 sati došlo je do izbijanja požaru u selu Stojkovićima, upućena je vatrogasna ekipa na teren i radi se na gašenju požara.

U općina Stolac aktivan je požar na području Derana. Gori trava, visoko i nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje s kopna. Vatrogasci su na terenu i koliko je moguće kontroliraju požarište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!