Gosti N1 u analizi: Kada će i koliko poskupjeti struja

N1 Specijal 21. okt 202121:01 > 12. nov 2021 12:07 3 komentara

Gosti specijalne emisije na N1 o energetskoj tranziciji ili tzv. "energetskom ratu" bili su Damir Miljević, ekonomski analitičar iz Banjaluke, Ognjen Marković, ekspert za energetiku koji se javio sa Brača i Almir Bećarević, stručnjak za gasnu privredu.

Prvo pitanje upućeno gostima bilo je “Kada će i koliko poskupjeti struja”, a gosti su imali različite odgovore.

To ćemo saznati uskoro nakon što Vlada FBiH obavi razgovore sa predstavnicima EP BiH i EP HZ HB gdje se očekuje obrazloženje sa argumentima zašto struja treba da poskupi. Koliko će poskupjeti to ćemo vidjeti, ali bit će interesantno vidjeti obrazloženje i koji su argumenti iza toga“, kazao je Ognjen Marković.

Damir Miljević je kazao da ne postoji nijedan realan razlog da električna energija poskupi.

Ne postoji nijedan realni razlog da el. energija poskupi u BIH s obzirom da ne proizvodimo el. energiju iz plina, da naša potražnja za el. energijom nije toliko porasla, prema tome ja ne vidim nijedan razlog za poskupljenje“.

Almir Bećarević ističe da su ranije dali procjene o novim cijenama plina.

Naše procjene su bile da će cijena plina od nove godine poskupiti negdje između 25 do 40 posto, ali je Gazprom napravio zaokret u formiranju cijena. U tom slučaju, ako se to desi da od prvog januara to bude vjerujte ja ne znam ko će moći plin platiti“.

Ognjen Marković je još dodao da trenutna cijena el. energije ne odražava u potpunosti troškove proizvodnje.

“Trenutna cijena el.energije ne odražava u potpunosti sve troškove proizvodnje. Pomjeranja koja bi trebala uspostaviti stvarne cijene koje održavaju troškove proizvodnje trebale bi ići gore”.

Imam cijene za 2020. godinu i kada su u pitanju domaćinstva u BiH, aktuelna cijena je 8,7 eurocenti po KW/h, u poređenju sa Hrvatskom koja ima 13 eurocenti je jako malo. Kosovo ima 6,5, Srbija 7,38 i onda ne možemo reći baš da je tako niska“, kazao je Damir Miljević.

Almir Bećarević je kazao da su u analizi iz marta već najavili nove cijene.

Ono što je jedino poznato da će cijena ruskog gasa imati rast do 80 posto trenutne cijene, navodi se u analizi. U trećem mjesecu smo rekli šta će se desiti za Novu godinu, ismijavali su nas. Sada kad se to dešava..“.

“Cilj je da negdje “namaknu” par miliona jer trenutno Energoinvest prodaje gas ispod cijene koštanja. U trećem mjesecu najavite sve, izračunate, i onda je muk, tišina i smijeh. Sada kad krene od februara/ marta vidjet ćemo kome će biti smiješno”, dodaje Bećarević.

Šta je sa rudnicima?

Kada je riječ o daljem poslovanju rudnika, Ognjen Marković je kazao da su sindikati u rudnicima već informisani da predstoji proces energetske tranzicije.

Prema mojim informacijama, sindikati u rudnicima su informisani o tome da predstoji proces energetske tranzicije i proces za naše rudnike eksploatacije uglja u narednom periodu od 15-20 godina. U nekim rudnicima su toga svjesni i za to se pripremaju. Određene administrativne jedinice samouprave već pokreću inicijative za priključenje procesa tranzicije u regijama gdje se eksploatiše ugalj kao što su Banovići, sada kreće i Tuzla sa procesokm dekarbonizacije“, kazao je Marković.

BiH je najveći izvoznik el. energije u jugoistočnoj Evropi, kazao je Damir Miljević.

BiH je najveći izvoznik el. energije u jugoistočnoj Evropi. Rekord je bio 2018. godine kada smo izvezli 574 miliona km el. energije, uvezli smo pritom 179, tako da je neka pozitivna razlika na bilans bila 395 miliona km. 2021. će biti rekordna, pozitivni saldo u prvih mjeseci je 320 miliona, za godinu se može očekivati oko 600 miliona“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare