Gradi se prva privatna opća bolnica u Sarajevu, evo koje usluge će pružati

Vijesti 17. nov 202219:56 2 komentara
N1

U BiH stalna su prikupljanja sredstava za liječenje van države. To bi se od kraja sljedeće godine moglo promijeniti. U Sarajevu je u već poodmakloj fazi izgradnja prve privatne opće bolnice. Stručnjaci iz nekoliko zemalja svijeta biće zaposleni, a koristit će se i umjetna inteligencija.

Nakon operacije u sobi na fotografiji iznad biće smješteni pacijenti ASA bolnice. Prva završena prostorija u prvoj privatnoj bolnici koja se užurbano gradi. Donijet će brojne novitete u zdravstvu. Tako naprimjer, u svakom trenu, koristeći aplikaciju, porodica može pratiti stanje pacijenta. Kada se operisana osoba nađe u ovoj sobi njegovi najbliži moći će kontaktirati sa njim.

“Na aplikaciji ćete vidjeti da je momenat kada možete razgovarati sa osobom sa pacijentom,. Vi je pozovete, ovaj sistem koji se nalazi ovdje, to je monitor koji je u pripravnosti i možete pokrenuti video poziv i razgovarati sa osobom”, kazao je Rasim Jusufović, direktor projekta prve privatne Opšte bolnice u BiH.

Uz pomoć ove tehnologije i sami doktori razgovarat će sa pacijentima. To je već spremno, a cijela bolnica, koja će biti otvorena krajem sljedeće godine, polako dobija svoj konačni izgled. Postavlja se fasada. Bolnica će imati 180 kreveta i 400 zaposlenika koji će raditi u 12 odjeljenja. Duge liste čekanja i putovanja van države na liječenje postat će prošlost.

“To su minimalno invanzivne terapije, neurohirurgija i to su mnoge druge descipline i zbog nedostatka tih disciplina danas pacijenti širom svijeta moraju tražiti tu uslugu. Naš zadatak i cilj je da te usluge ponudimo”, dodao je Jusufović.

A ASA bolnica ponudit će, najavljuju, zdravstvenu njegu u kojoj je pacijent u fokusu. Stalni pozivi, raspitivanja i upiti kako je pacijent neće više biti potrebni.

“Oni će imati u svojoj aplikaciji u kojoj je fazi pacijent da li je na tretmanu, da li će ostati na daljem liječenju. Koristeći umjetnu inteligenciju naš softver će predvidjeti koliko će svaka od tih procedura da traje”, kazao je Enes Hatibović, ASA bolnica.

ASA bolnica u svom radu ukinut će još jednu lošu praksu u bh zdravstvu: više zdravstvenih usluga biće pruženo u jednoj prostoriji.

“Odlučili smo da investiramo novac i kupimo nešto što se zove hibridna-radiološka-terapijsko-intervencijska sala gdje se pacijenti na jednom mjestu mogu pacijenti tretirati dijagnostičkim odnosno terapijskim disciplinama”, kazao je Elvedin Talić, ASA bolnica.

Da bi sve bilo na izrazito profesionalnom nivou kliničko upravljanje bolnicom vodit će Medicinski univerzitet iz Beča koji upravlja i Općom bolnicom Beč. ASA bolnica sada je raspisala i konkurs: traže 350 radnika; medicinski i nemedicinski kadar. Svi će oni od kraja sljedeće godine pružati brojne usluge – kako u centru za majku i dijete, tako i u centru za hirurgiju, za internu medicinu, centru za anesteziju, reanimaciju, a tu je i urgentni centar, kao i centar za dijagnostičku intervenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare