Građani BiH medijima vjeruju “isto” ili “malo više” nego vjerskim zajednicama

Vijesti 03. maj 202118:50 0 komentara

Svjetski je dan slobode medija. Tim povodom Društvo novinara Bosne i Hercegovine nagradu za novinara 2020. godine dodijelilo je Semiri Degirmendžić za otkrivanje afere s nabavkom respiratora iz Kine.

Novinarska zajednica u našoj zemlji, međutim se između prošlogodišnjeg i ovog 3. maja, suočavala sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora, te različitim pritiscima na medije i novinare.

43 slučaja ugrožavanja prava i sloboda

Linija za pomoć novinarima registrirala je 43 slučaja ugrožavanja novinarskih prava i medijskih sloboda. Godinama se ništa ne mijenja nabolje – poruka je iz Udruženja BH novinari.

Nezadovoljni izvještavanjem javnog servisa Republike Srpske pripdanici grupe Pravda za Davida okupili su se ispred RTRS-a i poručili:

“Ako u internet pretraživač sada u ovom trenutku ukucate RTRS i Pravda za Davida izaće bezbroj tekstova i zajedničko im je to što nijedan od njih nije afirmativan, nezavisan, nepristrasan. Svi su napisani sa ciljem da se grupa Pravda za Davida što je moguće više oblati, minimizira, pa čak i da se predstavi kao prijetnja Republici Srpskoj”, izjavio je Ozren Perduv ispred ove grupe.

Nema odgovora RTRS

Odgovor na ove optužbe iz RTRS nismo dobili, uz obrazloženje da je neradni dan i da nema ko izaći pred kamere.

Iz Udruženja novinara RS ukazali su da je sloboda javne riječi jedan od osnovnih stubova napretka i pravičnosti zajednice, ali i osudili kolege van sistema.

“Mediji finansirani od agencija stranih država ili tzv. međunarodnih fondacija predstavljaju se kao nezavisni. U stvarnosti se radi o biltenima koji provode agende svojih finansijera i predstavljaju nedvosmislenu konkurenciju istinski slobodnim, tržišno uslovljenim medijima”, saopćeno je iz ove institucije.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je predstavilo publikaciju “Govor(om) mržnje protiv medija” da bi se ukazalo na značaj i ulogu novinarstva u sprečavanju govora mržnje.

“Novinari su nažalost postali ljudi koji prenose informacije bez komentara, bez ograda, bez analiza. Mislim da bi trebali da stvorimo neke buduće snage koje bi mogle da uspostave kulturu govora, da se vrate ljepoti govora i da se odredi gdje su nestale granice kulture lijepog govora i mržnje”, poručila je Arjana Tafro, članica UO Društva novinara BiH.

Situacija se pogoršava

Situacija se svakodnevno pogoršava, pored dosadašnjih političkih pritisaka, finansijskih problema, uslijedila je i pandemija koja je novinare i zdravstveno ugrozila.

“U proteklih godinu dana osim toga što smo bili konstantno izloženi, što su se brojne kolege zarazile, neki su izgubili bitku sa korona virusom. Ima kolega koji su ostali bez posla, što je u ovoj situaciji jako veliki problem u nekom drugom mediju pronaći posao, jer svi mediji imaju finansijske probleme i gledaju da smanje troškove, da uštede”, rekla je Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banjaluka.

Građani Bosne i Hercegovine medijima vjeruju isto ili malo više nego vjerskim zajednicama, smatraju da su osnovna prepreka slobodnom novinarstvu politička zavisnost, a 23% opravdava napade ne novinare, pokazo je izvještaj Fondacije Friedrich Ebert i Udruženja BH novinari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!