Građani BiH vakcinišu se u Srbiji, a kada će masovna imunizacija u BiH?

Vijesti 26. mar 202118:45 > 20:02 4 komentara
N1

Federacija Bosne i Hercegovine još nije postigla dogovor o nabavci vakcina. Dio doza koji je stigao putem COVAX sistema nedovoljan je za masovnu imunizaciju. Za to vrijeme građani iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i danas u Begoradu. Mnogi su primili potpuno besplatno i bez prethodne najave, prvu dozu AstraZeneca vakcine.

Pregovori s veledrogerijama, do sada, nisu urodili plodom. Premijer Fadil Novalić i ministri Edita Đapo i Vjekoslav Mandić, krenuli su u direktno obraćanje ambasadama. Kontaktirali kinesku, rusku, američku. Održani su i sastanci.

“Od kineske Ambasade smo dobili danas taj hodogram šta trebamo uraditi, dakle, prvo što trebamo je da pošaljemo pismo namjere, odnosno zahtjev koje količine želimo, a poslije toga oni će dostavljati sporazum o čuvanju povjerljivosti, pismo namjere, ugovor između Vlade i Sinopharma”, kazala je Edita Đapo, članica pregovaračkog tima FBiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo su potvrdili da rade na zahtjevu Vlade Federcije, koji se tiče odgovora o količinama vakcina. A u međuvremenu teku razgovori i s veledrogerijama. Ako se i s ove strane steknu uslovi za nabavku – ad hoc tijelo će dati saglasnost. Medipex koji je imao neophodno dokumentaciju, prethodno je odustao, a na navode agenta ove kompanije za nabavku vakcina Nikole Laušića, da političari u Republici Srpskoj opstruiraju nabavku vakcina za Federaciju, odgovorio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ja bih volio da oni svaki dan dobiju milion vakcina i da rješavaju tu situaciju, ali s tim špekulantima što misle nabrzinu nabaviti… Federacija BiH se opekla već jednom onom nabavkom respiratora, pa im je bilo malo, pa su krenuli da nabavljaju na isti način. Ne ide to tako ljudi”, kazao je Dodik.

I dok Federacija nastavlja pregovore, formira ad hoc tijela, komisije, a vakcina nema, građani putuju preko granice. U susjedni Beograd. Gdje bez imalo muke, najave, prijave, potpitanja, neugodnosti, primaju vakcine, plaćene novcem poreskih obveznika Republike Srbije.

U Beogradu smo anketirali građane BiH koji su došli po vakcinu i evo šta su nam kazali:
“Probavali smo već jednom pa smo bili vraćeni ali evo sada uspjeli i sve je ok.”
“Pročitao sam i požurio sam brže bolje da se vakcinišem pošto ko nas kakve su prilike neće to skoro doći na red.”
“Spas, jer mi u Bosni nemamo još vakcina kada će biti to, što kažu, ne zna se.”
“Hvala, hvala Vučiću, hvala Srbiji, mislim da je fino što se pomoglo ovako građanima Bosne.”
“Organizacija je na vrhunskom nivou. Nemam riječi od doktora koji su predivni od samog ulaza u Sajam kako vas ljudi prime, zaštitari.”

Sve ovo i dalje nije dovoljan razlog da prvi čovjek izvršne vlasti u Federaciji, Fadil Novalić, izgubi podršku članova svoje stranke. Ne smatraju da bi premijer nakon kraha s nenabavkom vakcina, trebao podnijeti ostavku.

“Ja mislim da je gospodin Novalić jedan vrijedan i čestit čovjek i da dobro radi posao premijera Federacije, pitanje nabavke vakcina je pitanje svih nas bilo bi nepošteno to samo svaljivati na leđa gospodina Novalića”, tvrdi Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Federacija BiH na raspolaganju ima nekoliko hiljada Astranzeneca vakcina doniranih od Srbije. Nekoliko hiljada Pfizer i Astrazeneca vakcina koje su jučer stigle putem COVAXa. Čekaju se obećane donacije. Ali sve skupa nedovoljno da se zaštiti šire stanovništvo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare