Građani daju hiljade maraka za lijek Remdesivir, kojeg nema u apotekama

Vijesti 11. mar 202119:23 > 20:53 0 komentara

I uz imunizaciju povećava se broj pacijenata u bolnicama u nekim zemljama. Jasno je kako onda tek kod nas. Dok nema vakcina ima određenih lijekova za prvu pomoć. Doduše, Remdesivir se kod nas ne nalazi na spiskovima i nema ga u apotekama. Isključivo je u Bosni i Hercegovini za bolničku upotrebu. Iako je skup, potraga je ogromna.

“Hitno potrebne dvije ampule Remdesivira u Sarajevu. Ima li neko info gdje se mogu naći?”

“Čula sam na TV-u da je neka žena kupila u Istočnom Sarajevu u apoteci nekoj, e sad ne znam kada, pa pogledajte sretno”…

Ovo je samo jedan od načina kako građani BiH pokušavaju nabaviti lijek Remdesivir koji košta više hiljada KM. Lijek je zbunio stručnu javnost jer istraživanja Svjetske zdravstvne organizacije nisu potvrdila veliku učinkovitost, dok su istraživanja njemačkih i američkih zdravstvenih instituta pokazali dobar rezultat. Zbog toga ljekari nerijetko ipak traže od porodice pacijenata da nabave taj lijek.

“Ne mogu ovim legalnim putem, nekim možda drugim putem. Znam da u susjednim državama u Crnoj Gori mogu kupiti taj lijek, ali kako ovdje to stvarno ne znam”, kaže Ednan Drljević, infektolog.

“To lijek koji bi se trebao koristiti, znači isključivo na bolničkom nivou. Nažalost kod nas su pacijenti prinuđeni da taj lijek nabavljaju nekim drugim komunikacijama što apsolutno nije dobro i to je nešto čime se zdravstvo može pozabaviti”, ističe Adnan Jupić , ministar zdravstva ZDK.

“Ono što je istina da u situaciji kad su pacijenti životno ugroženi zaista ne može se ništa izgubiti i može se dati jedan od tih antivirotika, prije svega Remdesivir koji je donekle i prihvaćen već i u nekih 40-50 država je stavljen u protokole”, dodaje Emir Abdulović, direktor bolnice u Travniku.

U protokolu za liječenje već od samog početka pandemije Remdesivir je zaveden i u entitetu Republika Srpska. Ekspertski tim za izradu terapijskih smjernica ranije je apelovao da se odobri interventa nabavka jer lijek nikada nije dobio odobrenje Agencije za lijekove BiH.

“Mi smo mišljenja i dali smo sugestiju da bi Ministarstvo moralo da uđe u interventni uvoz da odobri nabavljačima da nabave Favipiravir i Remdesivir. Remdesivir je u obliku ampula i kao takav se može primijenjivati isključivo u bolničkim uslovima”, poručuje Ranko Škrbić, član Ekspertskog tima ( 05.12.2020.)

Interventni uvoz je realizovan u Federaciji, ali je Agencija za lijekove nakon što je zaprimila zabilješku iz Uprave za inspekcijske poslove KS u kojoj navode da je firma Farmis d.o.o. Sarajevo u promet pustila sporni lijek Remdesivir. zabranila prodaju lijeka u apotekama, jedino bolničke mogu ih posjedovati, ali i tu postoji proceduralni problem…

“Taj lijek nije na listi federalnog ministarstva niti kantonalnog i bolnice ne mogu nabavljati taj lijek niti mogu izdvajati novac za njega”, pojašnjava dr. Drljević.

Zato će novac da bi spasili svoje najmilije izdvojiti svi koji se nađu u toj situaciji, ne pitajući koliko košta. Iz sarajevske Opće bolnice uputili su zahtjev prema Fondu zdravstvenog osiguranju za mogućnost refundacije troškova, ali i dalje nije poznato da li će to biti ostvarivo ukoliko je lijek kupljen u inostranstvu.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!