Građani dovode djecu u opasnost: Na igralištima skidaju šarafe, bacaju igle…

Vijesti 05. okt 202213:21 0 komentara
Avaz

Na igralištu kod Osnovne škole "Zajko Delić" u Vogošći jučer je došlo do nesreće u kojoj je povrijeđene sedmogodišnji dječak nakon što je na njega pala konstrukcija gola. Prema riječima oca, dječak je zadobio frakturu lobanje, krvarenje srednjeg uha i u teškom je stanju. Dodaje da konstrukcija gola nije bila pričvršćena. Iz preduzeća koje održava igrališta u KS upozoravaju kako i neodgovorni građani oštećuju sprave na igralištima i dovode djecu u opasnost. Nerijetko nestanu metalne konstrukcije, lanci, šipke, a radnici prilikom održavanja pronalaze igle, staklo itd.

Direktorica škole Anisa Sivac oglasila se na Facebooku.

“Iako se igralište nalazi pored OŠ ‘Zajko Delić’, isto je u nadležnosti Općine Vogošća. Naša škola igralište ne koristi za nastavne i vannastavne aktivnosti. Dječaku želimo brz i uspješan oporavak, a porodici snagu i strpljenje u ovim teškim trenucima”, navela je Sivac.

N1 uputio je upit Općini Vogošća, ali još nije dobio odgovor. Iz KCUS-a su za N1 kazali kako ne smiju davati podatke o zdravstvenom stanju pacijenata.

Aldijana Hamza, glasnogovornica preduzeća KJKP Park, kazala je kako ovo igralište nije u njihovoj nadležnosti.

“Dva dokaza koja govore u prilog tome je da se na tom igralištu ne nalazi info tabla na kojoj piše da smo mi preduzeće koje se brine o ispravnosti sprava na igralištu niti je ono na spisku naše evidencije”, kazala je Hamza za N1.

Hamza je dodala kako njihovo preduzeće u parkovima u kojima utvrde nepravilnosti ili da sprava nije ispravna, uklanjaju istu. Istakla je kako igrališta postaju meta vandala.

“Golove koji su ankerisani smo nalazili na drugoj strani. Neko je našao način da uništi tu betonsku podlogu i premjesti golove. Stotine hiljada maraka ulažemo za sanacije oštećenja jer je nekome trebao lanac od ljuljačke, šaraf koji je u konstrukciji tobogana i sl. Sve dok ne promijenimo svoj odnos prema dječijim igralištima i omogućimo ispravnost sprava, nažalost, svjedočit ćemo ovakvim situacijama. Navečer se okupljaju grupe i naši radnici nađu svakakve materijale pa ne znamo da nam se dijete ubodu na iglu ili staklo…”, kazala je Hamza.

Podsjetimo, ovo nije prva ovakva nesreća. U 2015. godini na igralištu na Dobrinji stradao je 12-godišnji Salih Pačariz nakon što je na njega pala šiška od gola. Tragedija se dogodila i u Travniku prošle godine kada je na njega pala konstrukcija gola i to sportskoj sali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!