Građani još uvijek ne znaju ko ih vodom truje

Vijesti 13. dec 202220:36 0 komentara

Ni danas, gotovo mjesec dana nakon objavljenih rezultata monitoringa flaširanih voda Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nemamo informacije o proizvođaču vode sa fekalnim bakterijama.

Zbog činjenice da se ni nakon mjesec dana još uvijek ne znaju ko ih vodom truje i da li ih truje, građani su sve skeptičniji prema svim flaširanim vodama.

“Iskreno, pila sam flaširanu, a sad pijem iz česme”, rekla nam je jedna građanka.

“Kažete sad da li to ima veze sa monitoringom i što neće da nam kažu imena proizvođača”, upitao je još jedan građanin.

U svojstvu građanina Sarajevski advokat Sead Miljković podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Miljković ističe da je Zavod za javno zdravstvo prošle sedmice objavio sadržaj koji je u suprotnosti sa informacijama koje su predočili 17. novembra u dijelu gdje navode da pronađena onečišćenja nisu bila štetna po ljudsko zdravlje.

“Pojedini parametri koji su bili deklarirani na flaširanoj vodi nisu odgovarali sastavu vode. Radi se o klasičnoj obmani kupaca, radi se o zaštiti javnog zdravstva i zdravlja građana BiH i to je razlog zašto sam podnio ovakvu prijavu”, rekao je advokat Sead Miljković.

Tužilaštvo KS je prošle sedmice po službenoj dužnosti započelo sa provjerama vezano za flaširanu vodu, a nadzor je završila Kantonalna inspekcija.

“Kantonalni inspektori za hranu su vršili inspekcijske nadzore u objektima maloprodaje i veleprodaje u KS i u prometu nisu zatekli dopisom naznačene mikrobiološki neispravne flaširane vode. Napominjemo da je u dostavljenoj informaciji navedeno da je Zavod vršio monitoring tokom 2021. i dijelom 2022. godine, kao i da je rok upotrebe naznačen na spornoj flaširanoj vodi protekao prije 3-6 mjeseci, zbog čega je mala vjerovatnoća da se sporna voda i dalje nalazi na policama trgovina”, rekla je Vildana Brdarić iz KUIP-a.

Dok nadležni na nivou eniteta šute čime se ugrožava poslovanje svim proizvođačima vode, građani po društvenim mrežama nagađaju ko bi mogao biti proizvođač vode sa fekalnim bakterijama. Za N1 je odgovorila Jamnica plus, voda Jana nije dio te priče.

“I mi pratimo situaciju u BiH i možemo reći da Jana nije dio toga. Komentare na društvenim mrežama u kojima nema nikakvog činjeničnog uporišta ne možemo smatrati relevantnima. Jana je prirodna mineralna voda s 800 metara dubine. Cijeli proizvodni proces od sirovine do gotovog proizvoda redovno prolazi stroge kontrole i u skladu je s najvišim standardima sustava sigurnosti hrane (IFS Food, HACCP, ISO 9001, NSF International…). Godišnje proizvedemo 380 milijuna boca, a svaki proizvod prije puštanja na tržište prolazi kroz nekoliko etapa kontrole kvalitete uključujući i mikrobiološku, a zbog Ultra-Clean tehnologije punjenja Jana je netaknuta sve do trenutka otvaranja boce“, naveli su iz Jamnice Plus.

U ovom trenutku se očekuju rezultati dodatne inspekcijske kontrole vode, koju je nakon objavljenog monitoringa Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokrenula Federalna uprava za inspekcijske poslove uključujući i Agenciju za sigurnost hrane BiH. Postavlja se pitanje zašto se toliko čeka na nove rezultate s obzirom da za bakteriološko testiranje vode nije potrebno duže od sedam dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!