Građani Kantona Sarajevo od ponedjeljka ostaju bez zdravstvene usluge

Vijesti 11. jun 202119:33 3 komentara
N1

U ponedjeljak, 14. juna, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupiti će u generalni štrajk. Primati će samo hitne slučajeve. Vakcinacije neće biti. Rezultat je ovo, kako kažu iz kantonalnog Sindikata zdravstvenih radnika, višegodišnjih bezuspješnih pregovora sa Vladom KS o potpisivanju granskog koletivnog ugovora.

Građani Kantona Sarajevo od ponedjeljka ostaju bez zdravstvene usluge. Nakon skoro dvogodišnjeg štrajka upozorenja, te borbe protiv COVID-19, kažu primorani su, kažu iz kantonalnih Sindikata.

Ne vraćamo ugrožene pacijente

“Postoji minumum zdravstvenih usluga koji neće dovesti u pitanje život i zdravlje određenih populacija, hroničara, djece, trudnica, onkoloških pacijenata, svih onih koji su životno ugroženi”, izjavila je Mubera Šahinagić iz Sindikata radnika u zdravstvu JU Domovi zdravlja KS.

Nejasno je, kažu iz sindikata, zašto kantonalna vlada odugovlači sa potpisivanjem kolektivnog ugovora, imajući u vidu da bi se time riješili brojni problemi zdravstvenih radnika u KS.

“Riješavate nezakonite koeficijente doktora koj su potpisali 2017. i 2019. jer su strukovni, a zakon o radu ne poznaje strukovne, reprezentativnost je vrlo upitna, jer u registru društava, fondacija i udruženja imate dva pravn lica, dva sindikata doktora, Doma zdravlja i KS, dakle toliko je otvorenih neriješenih pitanja, koje oni mogu riješiti sa ovim potpisivanjem”, poručio je Edo Selimić iz Sindikata zdravstvenih radnika KS.

S druge strane, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS neće u štrajk. Ovaj Sindikat broji oko 1.200 članova koji, kako je kazao njihov predsjednik, u ponedjeljak dolaze na posao. No, iz drugih sindikata pojašnjavaju, oni ne mogu raditi bez drugih doktora i ostalih medicinskih radnika. jer, zdravtsvo je timski rad.

Bez medicinara nema rada

“Najveći broj doktora medicine i stomatologije zastupa upravo ova tri sindikata i mi smo svi na fonu da se ovi problemi, do kojih je indirektno doveo i dr. Hočko određenim malverzacijama i političkim pritiscima, koji su doveli do kolektivnih ugovora koji su nažalost proglašeni ništavnim na svim sudskim instancama, i stvorio probleme i za grupu uposlenika doktora medicine i stomatologije, da će se ustvari riješiti”, dodala je Mubera Šahinagić.

Podsjetimo, jedan od osnovnih zahteva radnika u zdravstvu je ujednačavanje koeficijenta plata zdravstvenim radnicima. To bi praktično značilo povećanje plate za 120 KM. No, do dogovora će se očito, teško doći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare