Građani KS-a postavljali pitanja premijeru Forti: “Plata mi je 3.500 KM”

Vijesti 02. maj 202119:39 > 19:45 0 komentara
N1

Premijer Vlade KS Edin Forto, odgovarao je na pitanja građana na Forumu odgovornosti. Između ostalog, otkrio je da je njegova plata 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok.

U nastavku vam donosimo pitanja građana Kantona Sarajevo i odgovore premijera Forte.

Da li mislite da Vaša plata i plata Vaših kolega u Vladi nije visoka u odnosu na realni sektor?

Ako ministarske pozicije gledamo kao menadžerska mjesta i platu uzmemo kao mjeru odgovornosti za resurse i rezultate, onda možemo reći da su moja i ministarske plate adekvatne. Ovo stoji pod pretpostavkom da dobro radimo. S druge strane, imali smo ministre koji se kriju, ministre i vlade, koji krše zakone, zanemaruju cijele sektore i nanose više štete nego koristi. Ti članovi vlada su preplaćeni. Uvjeren sam da građani ne bi prigovarali na cijene rada na izvršnim funkcijama kada bi Vlade dobro radile. Imajući u vidu da vlade često ne rade dobro, pitanje visine plate je legitimno. Inače, moja plata je 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok.

Zašto ste izabrali M:Tel čiji je većinski vlasnik Srbija za usluge mobilne telefonije u Vladi. Pričate kupujmo i koristimo domaće, a prvi vi to ne radite.

Prvo, nisam izabrao nikoga, već je to uradila komisija stručne službe vlade. Kada bih birao ili preferirao bilo koga, to bi bilo protuzakonito. Kao neko ko je 12 godina radio u domaćoj firmi, koja je bila u stranom vlasništvu, moram vam pomoći da razdvojite šta znači domaća, a šta strana firma. Domaća firma je svaka firma koja posluje na području BiH, zapošljava domaću radnu snagu, plaća sve poreze i doprinose državi BiH. Da li je vlasnik iz Hrvatske, Srbije, SAD, EU je manje relevatntno. Strana firma je firma koja ima predstavništvo u BiH, ima par zaposlenih, često stranih državljana. Nadam se da vidite razliku.

Posted by Lookalno.ba on Sunday, May 2, 2021

Pitanje vezano za M:Tel i Kanton Sarajevo. Ko su članovi “Komisije za ustupanje usluga u postupku javne nabavke usluga mobilne telefonije za potrebe Kantona Sarajevo u 2021. godini” i ko je imenovao tu Komisiju? Odnosno, po čijem direktnom nalogu je radila Komisija?

Članovi komisije su državni službenici. Formirala ju je stručna služba vlade, koja je zaseban upravni organ. Nisu radili po bilo čijem nalogu. Da jesu, rezultat bi vjerovatno bio drukčiji

Nedavno je najavljeno da će se državljanima Srbije omogućiti besplatan smještaj u Kantonu Sarajevo, u znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala Sarajevu. Konkretno pitanje je dokle se stiglo sa tim, da li će se to realizovati i ako da, kada se očekuje?

Putem Turističke zajednice KS izdat ćemo vaučere za odsjedanje u sarajevskim hotelima. Vaučere ćemo uručiti vladi Srbije do kraja maja. Vrijednost vaučera će biti približna vrijednosti vakcina koje smo dobili kao donaciju od Vlade Srbije. To je najmanje što možemo uraditi. Idealno, vaučere će koristiti zdravstveni radnici, koji su vakcinisali naše građane. To će biti naša preporuka Vladi Srbije

Da li Vlada i Skupština Kantona Sarajevo planiraju godišnjim programom rada, razmatranje revizorskih izvještaja? Smatrate li da je to bitno, s obzirom da revizori kreiraju izvještaje i upućuju preporuke u svrhu poboljšanja kontrole i trošenja javnog novca?

Još nismo postali društvo u kojem je negativan revizorski izvještaj skandal, kao što je slučaj u EU. Definitivno trebamo ići u tom pravcu. Moja vlada je još 2019. u saradnji sa međunarodnim partnerima uvela vrhunske revizorske kuće u naše firme i ustanove, jer čak i kad imamo revizorske izvještaje, oni znaju biti upitni, jer se na izboru vanjskog revizora gleda samo cijena, a ne referenca. Ako govorite o Federalnoj reviziji, ona je odlična, ali često ne stižu proći kroz preko 100 kantonalnih institucija, jer nisu dovoljno kapacitirani, pa mislim da je budućnost u eksternoj reviziji, a Federalna treba biti samo po pozivu.

Dokle se došlo sa realizacijom incijative koju je Skupština Kantona Sarajevo 2019. godine usvojila da se kladionice od škola i vjerskih objekata moraju udaljiti na najmanje 1.000 metara, i kada bi u praksi ovo moglo zaživjeti?

Na ovome ćemo raditi u narednom periodu zajedno sa opštinama. Pandemija nas je natjerala da se ne bavimo u cijelosti onim što smo zacrtali, već da se često bavimo izrazito teškim temama zdravstvenog i ekonomskog odgovora na posljedice pandemije.

Postavite i vi pitanje

Nakon premijera Vlade KS, u utorak 04. maja će ministar zdravstva u Vladi KS, Haris Vranić, na Forumu odgovornosti odgovarati uživo na pitanja građana i građanki. Svoja pitanja, građani i građanke mogu postaviti i ranije putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila [email protected], te u toku trajanja događaja na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!