Građani Ljubinja ne pamte jači zemljotres, znatno oštećena zgrada Općine

Vijesti 23. apr 202209:57 > 10:15 0 komentara
F.Z./N1

Snažan zemljotres koji je sinoć oko 23:00 sata pogodio Bosnu i Hercegovinu ostavio je posljedice i u Ljubinju koji je, pored Stoca, bio također jedan od epicentara. Ekipa N1 jutros je posjetila ovo mjesto u kojem živi oko 3.000 stanovnika te su nam pojasnili kakva je trenutno situacija na tom području.

Kako javlja reporterka N1, među oštećenim objektima je i zgrada Općine sa koje se obrušila fasada, ali je šteta pričinjena i u holu.

Potreseni su i građani sa kojima su razgovarali, a neki od njih su im kazali da u svojih 50 godina koliko ovdje žive nikad nisu doživjeli nešto slično poput ovakvog zemljotresa.

Da je zaista tako potvrđuju i podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH) u kojima je navedeno da je ovo najjači zemljotres koji je pogodio našu zemlju od onog razornog banjalučkog iz 1969. godine.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ekipa N1 je ušla i u zgradu Općine, a osim te zgrade prilična materijalna šteta je pričinjena i na nekoliko privatnih objekata.

Kako kaže novinarka N1 na svakom koraku se nešto obrušilo, a u jednoj od kancelarija je pričinjena najveća materijalna šteta s obzirom na to da se u njoj obrušio veći dio plafona.

Također službenici Općine ne znaju gdje će nastaviti obavljati svoj posao jer ne znaju da li je objekat u kojem su smješteni sada siguran nakon snažnog zemljotresa.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić obišao je zgradu Općine i novinarima kazao da je riječ o austrougarskoj gradnji te da je zbog toga pretrpjela veću materijalnu štetu.

“Sada građevinci trebaju procijeniti da li je ovo uopće više uslovan objekt za korištenje. Dva stana smo sinoć morali iseliti i isključiti struju jer se jedan dio kuće nakrivio. Oštećeno je dosta dimnjaka, vozila, fasada, a na terenu je komisija, procjenjuje štetu nakon čega ćemo krenuti sa sanacijom”, kazao je Drapić.

Naglasio je i to da su ih kontaktirali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kao i premijer ovog entiteta Radovan Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!