Građani nakon poplava: Potopljene su i kuće i planovi – “gore je nego 2014.”

Vijesti 09. nov 202119:08 0 komentara
N1

Nivoi rijeka koje su proteklih dana izazvale pravu katastrofu, sada su u opadanju i situacija se stabilizira. Širom države bilježe se iste slike: Mulj u baštama porodičnih kuća, građani čiste svoje objekte, u toku je sanacija puteva. Štete se zbrajaju, a one su, iako nisu kao 2014. godine, izuzetno velike.

Među brojnim domaćinstvima pogođenim poplavama je i ono Ifete Dedić. Osim kuće potopljeni su i planovi Ifete i njenog sina. Srediti prvi sprat, a potom se useliti – bio je cilj. Umjesto ključa u novim vratima, vrata će sada završiti na otpadu.

“Ovdje je totalna šteta… Tu sam ja uložila 30-40 hiljada maraka, namjestili stvari i sve. Samo smo se trebali useliti, ali eto. Eh sad da Civilna zaštita dođe raščisti, imala sam ovdje pet metara drva, sve je to voda odnijela. Tu je i smeće, narod svašta baca pa nanijelo”, priča nam Ifeta Dedić.

Štete zbraja i Muhamed Velić. Cijela porodica uključena je u čišćenje kuće. Njihov dnevni boravak skoro je pa očišćen.

“Toliko je to velikom brzinom išlo da se nije moglo ništa. Nismo se nadali da će ovakav nivo biti. Doživio sam i do sada poplave… voda nikada u kuću nije došla. Ali eto, sada je bilo. Znači ovo su gore poplave nego 2014. godine, i za mene i za sve komšije ovdje. Oko 40 cm je bio veći nivo vode nego 2014. godine”, govori nam Muhamed Velić.

Nakon poplava na površinu je još jednom isplivala sistemska neangažiranost, ali i građanska nemarnost. Smeće pluta rijekama. Milioni maraka raspoređeni su kako se scenario iz 2014. godine ne bi ponovio. No, i sedam godina nakon velikih poplava, mnogo toga je i dalje potrebno učiniti.

“Valjda ćemo raditi to korito rijeke, pa da povežemo ovaj dio Ilidže sa dijelom koji smo završili od Osijeka prema Miljacki. Znači imamo pojas od kilometar da se ukoriti, kako bi se se korito rijeke uredilo i kako bismo sastavili sve”, objasnio je Fuad Jelešković, iz mjesne zajednice Otes.

Ista je priča širom države. U toku su sanacije objekata, puteva, čišćenje mulja. Građani kažu, iz greški nakon dosadašnjih poplava, malo smo kao društvo naučili.

Ono što su mukotrpno gradili, za šta su teško i mučno radili u samo nekoliko minuta je uništeno. Sada su sve oči uprte u nadležne kako bi što prije sanirali velike štete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!