Građani negoduju: Izgradnja hidroelektrane potopila bi Janjićke slapove

Vijesti 11. jun 202118:35 0 komentara
Slapovi u Janjićima
Slapovi u Janjićima (N1)

Izgradnja Hidroelektrane Janjići u Zenici izaziva negodovanje građana. Dok iz Elektroprivrede BiH navode benefite od same izgradnje, aktivisti poručuju da će izgradnja biti pogubna za okoliš.

“Ne damo Janjićke slapove”, ”Ne želimo hidroelektranu” – samo su neke od poruka sa protesta u Zenici. Negativni efekti izgradnje hidroelektrane su, kažu aktivisti, brojni.

“Izgradnja Hidroelektrane bi dovela do izumiranja vrsta”

“U studiji o uticaju na okoliš koji je finansirala EP navedeno je da će doći do promjene klimatskih uslova. To je jako nepovoljno za Grad Zenicu zbog zagađenog zraka. Doći će do izumiranja zaštićenih vrsta”, kaže Samir Lemeš, Eko forum Zenica.

Također iz Eko foruma Zenica poručuju da bi izgradnja HE potopila slapove u Janjićima. Ovdje bi bilo jezero. Nizvodno bi bila izgrađena brana pred samo naselje. Upravo iz naselja Janjići imaju najveće zamjerke na izgradnju HE.

“To su političke igre. 16. januara smo imali prvi zbor i tog datuma je narod rekao: ne”, istakao je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići.

No, bivši predstavnici ove mjesne zajednice 2013. godine su dali svoju saglasnost. Tada je i Gradsko vijeće odobrilu izgradnju, a Vlada FBiH Elektroprivredi BiH je izdala dozvolu. Sad iz ove mjesne zajednice kažu da je izgradnja HE greška, a njeno proglašavanje javnim interesom smatraju sramnim.

“Ovako GV što igra ovakvu ulogu je sramota. Ne rade u interesu građana. Rekao sam – spremni smo ići i do suda u Strazburu. Narod neće HE i stojimo iza toga”, kategoričan je Kaknjo.

Iz kabineta gradonačelnika poručuju da oni nisu prava adresa. I da stvari mogu promijeniti samo viši nivoi vlasti.

“Jedino Vlada FBiH to može presjeći. Ja kao gradonačelnik, koji brinem o budžetu, kada bi to mi prekinuli onda bi mi tu štetu morali platiti sa kamatama. (Kolika je ta šteta?!) Po procjenama koje sam ja vidio EP je uložila 12 miliona KM koji su počeli gradnju”, otkriva Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Iz Eko forumu ipak smatraju da Gradska uprava itekako može mnogo toga učiniti. Svoje zahtjeve, nakon protesta, poslali su na pet adresa.

Zahtjevi prema Gradu

“Idu zahtjevi prema gradu gdje tražimo da urade sve što je u njihovoj moći. Da npr. obustave trošenje sredstava iz fonda prijateljskog okruženja. Tražimo od EP da odustane od izgradnje Hidroelektrane. Od ministarstva FBiH tražimo da ponište ugovor o koncesiji jer je istekao. I tražimo od KF Banke da poništi odluku o dodjeli kredita”, kaže Lemeš.

Iz Elektroprivrede su ranije već iznijeli svoj stav. Hidroelektrane će, prema njihovim navodima, imati karakter čiste energije. I dat će doprinos smanjenu zagađujućih materija. Građani u to ne vjeruju i poručuju: ”Pustite rijeku neka teče.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!