Građani o kandidatskom statusu: “Tek onda bi nas Hrvatska ucjenjivala”

Vijesti 24. jun 202218:38 1 komentar
N1

Građani nisu iznenađeni odlukom Europskog vijeća. Krive političare, koji bi konačno trebali početi raditi za što izdašno plaćeni.

“Nisam se baš nadao ni da će dobiti, pravo da vam kažem. Najviše zbog toga što nisu ispunili gotovo ništa od onoga što su trebali”, govore nam danas Sarajlije.

Postati dio evropske porodice nije lako, jasni su pojedini građani glavnog grada BiH. I svjesniji, za razliku od većine političkih lidera, koji krivicu, zbog toga što smo predugo zaglavljeni u evropskom predvorju, vide u svima drugima, osim u sebi.

“Očekivano je. Nismo mi to zaslužili. Ustvari, mi, mala raja jesmo, ali “ovi gore” nisu. Oni to neće. Treba da se oni slože. Je li ikome u interesu? Treba taj kriminal sakriti, treba odgovarati za to, jer nikome nije u interesu… Njih trojica su isti, znate na koga mislim…”, napominju nam sagovornici sa sarajevskih ulica.

Drugi se pitaju da li je uopšte trebalo očekivati status, odnosno, želi li Unija da nas pusti pod svoje okrilje. No, hipotetički, ako bi i dobili zeleno svjetlo, tek tada bi nastali problemi, kažu. I to, ni više ni manje, nego sa prvim komšijama.

“Šta ću reći, zar bi bilo za očekivati da se dobije to? Ne znam, to su samo njihove igre. Šta bi značio status? Ja mislim da bi nas Hrvatska tek onda ucjenjivala kad dobijemo – možete, ako promijenite Izborni zakon”, stava je Sarajlija.

Pored toga što je na vlastima veliki dio posla, Sarajlije su stava i da sam evropski blok nije stabilan, te da njihove unutrašnje podjele ne idu na ruku BiH.

Oprečne reakcije i iz grada na Vrbasu. Ali, za promjenu, neki su vidno razočarani jer su iz Brisela očekivali drugačiji odgovor.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare