Građani o ponašanju političara: Ovo je čisti bezobrazluk

Vijesti 28. jun 202216:561 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Građani BiH navikli su da ih političari ponižavaju, da ne mare za njihove potrebe, no jučerašnje popvećanje plata koje su sami sebi izglasali smatra se vrhom dosadašnjeg političkog bahaćenja. U doba kada cijene u BiH divljaju, kada cijena goriva dostiže historijski maksimum, a ekonomski analitičari najavljuju još gore dane politički moćnici odlučili su ne usvojiti nijednu mjeru za konkretnu pomoć stanovništvu. U isto vrijeme odlučili su uvećati sebi plate za 500 KM. Plate su za mizerne iznose, jer su im koeficijenti mnogo niži, uvećane i ostalim državnim službenicima.

Danas premijer FBiH Fadil Novalić ponosno poručuje da je gorivo u BiH jeftinije nego u Hrvatskoj, ne doživljavajući nijedan drugi ekonomski parametar tog poređenja, mada za sebe tvrdi da je izvrstan ekonomista. Novalić je zaboravio da je u Hrvatskoj prosječna plata duplo veća nego u BiH, a ta je zemlja nedavno uvela mjeru koja diferencira cijenu u gradskim sredinama i na auto-putu. Novalić je također, kako to često biva, na cifre ukazao bez konkretnih dokaza.

Prema infomracijama koje smo pronašli na HAK-u razlika u cijenama goriva u nekim slučajevima i ne postoji, čak je gorivo u nekim slučajevima jeftinije nego u BiH. Jefitnije je i Sloveniji i u Mađarskoj, a sve se da provjeriti u par klikova. 

Da Novalić govori nepovezano, neprovjereno i nelogično, navikli su građani u BiH koji godinama žive u polulažnim saopštenjima i rezultatima pseudo-rada.

Borci, radnici, invalidi, penzioneri, djeca… Svi su žrtve. Na ulicama Sarajeva upitali smo ih šta misle o posljednjem potezu političara:

“Mi se samo bojimo rata, a oni nam prijete, vrijeme im je da idu u penziju” kazala nam je jedna od sagovornica iz Sarajeva. “Ovo je čisti bezobrazluk i kriminal” dodao je jedan gospodin.

Borci, radnici, invalidi, penzioneri, djeca… Svi su žrtve.

Građani su zaista u strahu, boje se posljedica svojih eventualnih reakcija, sistem funkcioniše. Sistem u kojem političari žive kao lordovi, ne polažu račune, ostaju na funkcijama čak i kada su optuženi za najteže oblike kriminala.

Komentari

Vaš komentar