Građani o ponašanju političara: Ovo je čisti bezobrazluk

Vijesti 28. jun 202216:56 1 komentar
N1

Građani BiH navikli su da ih političari ponižavaju, da ne mare za njihove potrebe, no jučerašnje popvećanje plata koje su sami sebi izglasali smatra se vrhom dosadašnjeg političkog bahaćenja. U doba kada cijene u BiH divljaju, kada cijena goriva dostiže historijski maksimum, a ekonomski analitičari najavljuju još gore dane politički moćnici odlučili su ne usvojiti nijednu mjeru za konkretnu pomoć stanovništvu. U isto vrijeme odlučili su uvećati sebi plate za 500 KM. Plate su za mizerne iznose, jer su im koeficijenti mnogo niži, uvećane i ostalim državnim službenicima.

Danas premijer FBiH Fadil Novalić ponosno poručuje da je gorivo u BiH jeftinije nego u Hrvatskoj, ne doživljavajući nijedan drugi ekonomski parametar tog poređenja, mada za sebe tvrdi da je izvrstan ekonomista. Novalić je zaboravio da je u Hrvatskoj prosječna plata duplo veća nego u BiH, a ta je zemlja nedavno uvela mjeru koja diferencira cijenu u gradskim sredinama i na auto-putu. Novalić je također, kako to često biva, na cifre ukazao bez konkretnih dokaza.

Prema infomracijama koje smo pronašli na HAK-u razlika u cijenama goriva u nekim slučajevima i ne postoji, čak je gorivo u nekim slučajevima jeftinije nego u BiH. Jefitnije je i Sloveniji i u Mađarskoj, a sve se da provjeriti u par klikova. 

Da Novalić govori nepovezano, neprovjereno i nelogično, navikli su građani u BiH koji godinama žive u polulažnim saopštenjima i rezultatima pseudo-rada.

Borci, radnici, invalidi, penzioneri, djeca… Svi su žrtve. Na ulicama Sarajeva upitali smo ih šta misle o posljednjem potezu političara:

“Mi se samo bojimo rata, a oni nam prijete, vrijeme im je da idu u penziju” kazala nam je jedna od sagovornica iz Sarajeva. “Ovo je čisti bezobrazluk i kriminal” dodao je jedan gospodin.

Borci, radnici, invalidi, penzioneri, djeca… Svi su žrtve.

Građani su zaista u strahu, boje se posljedica svojih eventualnih reakcija, sistem funkcioniše. Sistem u kojem političari žive kao lordovi, ne polažu račune, ostaju na funkcijama čak i kada su optuženi za najteže oblike kriminala.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare