Građani o ulasku BiH u EU: “Napredujemo puževim korakom…”

Vijesti 12. okt 202213:00 0 komentara

Dok se očekuje informacija da li će Evropska komisija preporučiti kandidatski status za BiH, bh. građani smatraju da ni do 2030. godine Bosna i Hercegovina neće biti dio evropske porodice zemalja.

”Ja to neću doživjeti. Razlog je jer omladina neće da glasa, omladina je pametnija od ovih starijih,” smatra jedna Sarajka, a jedan od anketiranih bh građana ima slično razmišljanje: ”Možda moj sin to zapamti, a ne vjerujem da ću ja”.

Jedan od Sarajlija nedvojbeno poručuje: ”Nikada nećemo ući…”

BiH je 2016. godine predala zahtjev za članstvo u EU. Od tada je, smatraju građani, napravljen mali pomak: ”Puževim korakom idemo… nešto se vide neki pomaci, a slabo… teško da ćemo doživjeti, volio bih da naši mladi zapamte. Političari samo deklarativno podržavaju put ka EU, njima to ne odgovara,” poručuje jedan od građana.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi danas će objelodaniti paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu pojedinačno. Šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler u 16h predat će Izvještaj o BiH za 2022. godinu u zgradi Predsjedništva, a potom i Vijeću ministara BiH u zgradi Parlamentarne Skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!