Građani ogorčeni obilaze Partizansko groblje, policija bez konkretnih poteza

Vijesti 15. jun 202219:33 1 komentar

Na Partizanskom groblju u Mostaru sinoć je uništeno 700 ploča i riječ je o dosad najvećem skrnavljenju ovog nacionalnog spomenika. Građani i antifašisti razočarani i u šoku pručuju da ne vjeruju više nikome te da su te devastirane ploče bile simbol prekinute mladosti s uklesanim imenima poginulih boraca.

Od ranog jutra Mostarci obilaze Partizansko spomen obilježje i s ogorčenjem i nevjericom gledaju u razbijene spomen ploče. Jezivim prizorima među prvima je svjedočila vijećnica Boška Ćavar.

“Ne mogu zamisliti da se to uopće događa, ne mogu da zamislim da se svaki ovaj cvijet iščupao iz korijena i to nije radila jedna osoba, to su grupe radile. Prođeš svijetom, vidiš da svak njeguje svoj spomenik , svako drvo, svaki cvijet, mi sve uništavamo”, rekla je Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke.

Te ploče simbol su prekinute mladosti s uklesanim imenima poginulih boraca, poručuju dalje naši sagovornici. To je, kažu, raznolikost etničkih pripadnosti, koja se mogla vidjeti iz ugraviranih imena te je svjedočila o etničkoj i vjerskoj raznolikosti onih koji su se borili u NOP-u. Od svega toga danas su ostali polomljeni i razbacani komadići kamena.

“Nikad žešće i nikad strašnije, međutim rukopis je uvijek isti, na isti način se to radi. Njihovi nalogodavci su, jasno je, neki ljudi iz vlasti”, istakao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Na Partizanskom groblju u Mostaru uništeno 700 ploča, SABNOR proziva Kordića

O počiniocima i potencijalnim nalogodavcima u MUP-u HNK , kao ni posljednjih 30 godina koliko traje samo uništavanje spomenika bez ikakvih informacija. Do danas za devastaciju, niko nije odgovarao, iz MUP-a kažu zbog delikatne situacije teško je poduzeti konkretne poteze.

“Za tim počiniteljima se traga već duži period jer tu nema video nadzor, nema ništa, tu se ne dolazi svaki dan, neke radnje budu stare 10-15 dana i tek onda neko primijeti, tragovi nisu svježi pa je teško poduzeti neke konkretne poteze”, naveo je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

“MUP svaki put reagira na pravi način i pronađe počinitelja, na nekim drugim je da to procesuiraju”, naveo je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK.

Komisija za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine uputila je hitan zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, te ostalim nadležnim institucijama da utvrde razmjere štete.

“Ovaj spomenik je nacionalno blago. Ovo je biser spomeničke arhitekture Bogdana Bogadnovića da je to uporedivo u vremenskoj distanci kao i Stari most u Mostaru”, naglasio je Faruk Kapidžić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Iako su po pitanju trajne zaštite ovog spomenika sve oči uprte u gradonačelnika Mostara, on putem društvenih mreža poručuje da nacionalni spomenici nisu u nadležnosti Grada, no najavljuje aktivnosti po pitanju sanacije pričinjene štete. Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić smatra da je neophodna pomoć većih nivoa vlasti.

“Predložit ću da se u rebalansu budžeta obezbijedi dio sredstava za sanaciju Partizanskog spomen obilježja i da se sa nivoa Federacije da se trajno riješi pitanje zaštite ovog spomen obilježja”, dodao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Devastaciju je osudio i predsjednik HDZ-a BiH.

“Najsnažnije osuđujemo svaku devastaciju bilo kojeg spomenika za bilo koji povijesni period u BiH, pa tako i ovog spomenika u Mostaru”, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Spomenika čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića koji je izgrađen 1965. godine, a koji je, kako kažu građani, manju štetu pretrpio tokom rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare