Građani ogorčeno o otpremninama političara: Skočit će mi pritisak!

Vijesti 29. apr 202216:01 5 komentara
N1

Sa građanima Sarajeva razgovarali smo o platama i otpremninama izabranih i imenovanih zvaničnika. O apsurdnoj situaciji u kojoj bh. dužnosnici uzimaju ogromne otpremnine, pa ostaju na funkciji koja im nastavlja donositi jednako pozamašna primanja - građani nam ogorčeno poručuju: "Mi smo krivi".

“Znam da to uzimaju, ali to smo im mi dozvolili – građani. Olovku u ruku i smijenite ih”, poručuje odlučno Sarajlija.

“Sram ih i stid bilo, ljudi nemaju šta jesti. I u narodne kuhinje moraju građani donirati, pa to je sramota. A oni pripremaju iftare po skupštinama.. ma nemojte me ni pitati, skočit će mi pritisak”, ogorčena je još jedna sagovornica koju srećemo na sarajevskim ulicama.

“A mi sa 40 godina staža imamo 380 maraka penzije”, naglašavaju nam.

Podsjetimo, još jedan u nizu apsurda u bh. političkom životu jesu i potezi delegata i poslanika koji, nakon uzimanja otpremnina koje bi ih trebale ispratiti u penzionerske dane, ostaju u parlamentarnim klupama.

Zbog visokih plata njihove otpremnine često iznose i više od 30.000 KM.

“Nakon što im otpremnine budu isplaćene, njih šest mogu podnijeti zahtjeve za sticanje statusa stalnih zaposlenika u PSBiH, kao što su to prethodno radile i njihove kolege. To znači da će svaki od njih uz otpremninu od oko 30.000 KM nastaviti raditi i primati prosječnu platu od oko 4.800 KM, a omogućeno im je da uz to primaju i penziju”, objasnili su iz CIN-a, a nakon što su zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Bakir Izetbegović, Nikola Špirić i Dragan Čović ostvarili su pravo na isplatu otpremnina od po približno 30.000 maraka.

U Dnevniku u 19 na N1 donosimo vam priču o ovoj temi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare