Građani performansom proslavili uklanjanje tekstilnog otpada iz Drvara

Vijesti 29. mar 202120:51 0 komentara
Fena

Neformalna grupa građana iz Drvara okupljena oko inicijative "Drvar bez talijanskog otpada" u ponedjeljak je održala performans pod nazivom "Svečani ispraćaj otpada iz Drvara".

Okupljeni građani su svečanim špalirom ispratili kamion pun tekstilnog otpada, porijeklom iz Italije prema jednom od skladišta u Lukavcu, nakon čega će biti odvezen u neku od ovlaštenih spalionica u BiH ili inozemstvu.

Kako su istaknuli iz spomenute grupe, ovim performansom sa istaknutim parolama, željeli su pokazati da, iako je pri kraju dugo najavljivano uklanjanje spornog otpada iz Drvara, i dalje nitko za to nije odgovarao.

Parole na transparentima su sadržavale poruke na kojima su građani tražili da se kazne odgovorni te pozivalo ministra graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a Hikmeta Hodžića da podnese ostavku.

Naime, u srpnju prošle godine iz Italije je na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu od strane tvrtke “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, bez odobrenja općine Drvar, uvezeno 414 tona tekstilnog otpada.

Nakon više izvršenih inspekcijskih nadzora kako sa federalne tako i sa županijske razine gdje su naložene određene mjere za uklanjanje, otpad se do danas nalazio na području općine Drvar.

Odvoz otpada organizirali su Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i privatna tvrtka “Kemeko BH” iz Puračića kod Lukavca.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!