”Građani, resetujte se!”

Vijesti 05. mar 202118:36 0 komentara

Na godišnjicu od prvog izolovanog slučaja u Banjaluci, počela je revakcinacija zdravstvenih radnika iz Covid odjeljenja u Republici Srpskoj. Predstavnici zdravstvenog sektora podsjetili su na nevolje u jeku pandemije, upozorili na važnosti pridržavanja mjera. A, građanima je poručeno da se resetuju.

Prije nego što se revakcinisao, direktor najveće zdravstene ustanove u ovom enttietu građanima je poručio restartujte se i nosite maske i u kući.

“Apelujem na sve građane RS da se resetuju. Znači resetujte se, nosite maske. I treba da se pridržavaju svih onih mjera kojih su se pridržavali prije godineu dana. Tada je bilo nezamislivo da se uđe u tržni centar bez maske”, poručuje Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Sa ukupnim brojem od 16.000 zdravstevnih radnika, od kojih je više od tri i po hiljade vakcinisano, i sa četiri hiljade korisnika i zaposlenih u domovima za stare, kontigent od 20.000 vakcina je dovoljan ukoliko bi zainteresovanost bila 100% u ovim prioritetnim grupama.

“Kada govorimo o 20.000 vakcina koje su na kontroli serije očekujemo da u ponedjeljak, odnosno utorak da stigne certifikat o kontroli kvaliteta. I tada će krenuti distribucija prema zdravstvenim ustanovama u RS, gdje će se izvršiti vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Ne zna se još broj bosanskohercegovačkih državljana koji su vakcinisani u Srbiji. Resorni ministar iz Vlade RS kaže da nema ništa sporno da iskoriste svoje prave i vakcinišu se u susjednoj zemlji, ali i obećava da će vakcina biti i ovdje za sve.

“Ono za šta mogu garantovati su količine koje smo naručili kroz Institut, a podrazumjevaju nabavku Sputnjik V vakcina. A, nadam se da ćemo i kroz Covax mehanizam, shodno otklonjenim preprekama juče u Savjetu ministara, imati mogućnost da dobijemo i ove druge vakcine koje smo naručili”, navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja.

Protekla godina je bila teška za zdravstveni sistem i kompletno stanovništvo. Podsjetili su akteri ove konferencije na najteže trenutke u jeku pandemije, ali ne i na sumnjive nabavke.

“Ako treba nešto da se ispita, apsolutno sam za to da se ispita. Ako treba neko snositi odgovornost treba, ali u ovom slučaju mislim da je sve bilo javno i transparentno i da tu nema nekog spora”, smatra Šeranić.

Mobilna bolnica dobila je epilog tako što je dobavljač vratio novac Vladi i prodaje je u inostranstvo. Dok je afera “Medietik” i plaćanje respiratora po cijeni tri puta skupljoj od uvozne i dalje u fazi istrage.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!