Građani Sarajeva nisu dobili gradonačelnika: Lobiranje ili trgovina?

Vijesti 24. mar 202119:48 4 komentara

Lobiranje ili trgovina? Pitanje koje se postavljalo u Gradskom vijeću grada Sarajeva. Nije izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća, nakon tajnog glasanja, niko nije imao većinu, tačnije, bilo je iznenađujuće sumnjivih glasova. Na kraju, nakon pauze, nije bilo kvoruma. Nestali su pojedini vijećnici, a sve je okarakterisano kao cirkus.

Monty Python u sarajevskoj režiji. I prije nego se uopšte moglo govoriti o izboru gradonačelnika, trebalo se glasati za rukovodstvo Vijeća. Nakon tajnog glasanja, Jasmin Ademović iz Naroda i pravde je imao 10 glasova, a Srđan Sredić kojeg je predložio Vedran Dodik iz SNSD-a, 5. Međutim, 11 glasova je bilo sumnjivo. Gradsko vijeće je tajno glasalo, a vijećnici su, kako su pojedini rekli, zaboravil kako se glasa:

“Kod gospodina Srdića je prijavljeno duplo zaokruživanje, a kod gospodina Ademovića su primjećeni križići uz taj krug koji je pravljen. Evidentno je da nema niko Parkinsonovu bolest, niti je toliko nepismen da ne može napraviti neki krug”, kazao je Igor Gavrić, aktuelni predsjedavajući GV Sarajevo.

Sve je rezultovalo prekidom sjednice, jer nije bilo kvoruma. Šest vijećnika je napustilo sjednicu i nisu se vratili, a ni javili. Upozoravao je, kaže Gavrić, da se ne pravi cirkus i da se ovo može desiti. Drugi vijećnici tvrde da su se njihove kolege kontaktirale telefonom prethodnih dana. Jedni kažu da je posrijedi možda trgovina, drugi, političko lobiranje

“Meni su se vijećnici povjerili da su pozivani, da im je nuđeno ovo, nuđeno ono. Poslovi, pozicije. Neću da idem u detalje zato što je to rekla-kazala, ali vjerujem svojim kolegama sa kojima dijelim skupštinske klupe”, kazao je Nihad Uk, Naša stranka.

“Ovo što rade na tajnom glasanju i nastoje onemogućiti njegov izbor neka je njima na čast. Ja smatram da je sramota za grad Sarajevo šta su uradili”, kazao je Toni Vukadin, Narod i Pravda.

Postavlja se pitanje, ima li uopšte u Gradskom vijeću većine. “Četvorka”, koja uskoro može biti “trojka”, ozbiljno se uzdrmala današnjim dešavanjima, jer je Hadžibajrićev vijećnik napustio sjednicu. Zbog toga su se oglasili iz Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde:

“Danas su Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić na tajnom glasanju na čelo Gradskog vijeća pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva. Isti taj Srđan Srdić u proteklom mandatu je zaposlen u JP Sarajevo a njegova supruga u Općinu Novo Sarajevo. Danas ćemo u Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijeti krivične prijave sa materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine uticaja prema vijećnicima.”

Hadžibajrić se nije oglašavao, a ni odgovarao na pozive. Kao ni Abdulah Skaka koji se optužuje da je htio da minira izbor Bogića Bogičevića za gradonačelnika, imenovanjem Srđana Sredića za predsjedavajućeg Vijeća. Jer iz jednog naroda ne može biti gradonačelnik i predsjedavajući vijeća. Ipak su reagovali iz SDA.

“Danas se glasalo samo o predsjedavajućem Gradskog vijeća, što je bilo dovoljno da se potvrdi da “četvorka” nema ni blizu najavljene komotne većine u Gradskom vijeću, a da li je razlog tome nepotizam kojem su pribjegli ili nešto drugo, neka oni ponude odgovore javnosti. Kada je u pitanju izbor gradonačelnika, a koji još nije došao na red, SDA još uvijek nije ponudila kandidata, za razliku od “četvorke”, kazali su iz SDA.

Kolegijum vijeća je sutra, da li i nova sjednica, nije poznato.

24 ili 48 sati, lobiranje ili trgovina. Kako god to nazvali, sigurno je da građani Sarajeva, neće dobiti gradonačelnika. Da li će ga dobiti u narednom krugu, na nekoj narednoj sjednici, ostaje da se vidi. Nakon lobiranja ili trgovine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare