Građani Sarajeva o fašizmu: Ima ga još uvijek, ali je prikriven

Vijesti 08. maj 202221:56 0 komentara

U svijetu podjela, rata i razaranja, Evropa dočekuje Dan pobjede nad fašizmom. Tada je pobijeđen, a čini se da nikada nije iskorijenjen. Kroz prošlost se manifestirao mnogo puta. Antifašisti koji su bili na pravoj strani poručuju da se fašizam ponovo budi.

Evropa je 1941. godine bila u plamenu, proživljavala duboku krizu, uzdizanje fašista i nacista. Etnička čišćenja i holokaust – rezultat je njihovih politika. Prije 77 godina fašizam je poražen, ali opasnost od njega nikada nije prestala.

”Ima ga sigurno, ali je prikriven, nije kao prije kada je poražen. Sada je prikriven i provodi se na različite načine. Naprimjer u Bosni i Hercegovini, uvijek je problem što je BiH država koja ‘lebdi’ i uvijek postoji opasnost sa istoka i zapada da se ti planovi ostvare”, ”Diskriminacija prema drugim narodima, nacijama. Boriti se može kao i prije 77 godina”, samo su neki od odgovora koje su nam dali građani.

Da danas dolazi do njegove obnove, smatraju i intelektualci ”Kruga 99”.

”U savremenim okolnostima agresija na Ukrajinu koja je ogolila doktrine, ideologije, političke strategije i praksu starog nacifašizma koliko jučer prema Bosni tako i danas prema Ukrajini prema BiH na jedan, a na Ukrajini na drugi način, ali prije svega obnovom nacifašizma”, smatra Adil Kulenović iz “Kruga 99”.

Ta obnova označava izgradnju kulta ličnosti, bezgraničnu moć jednog političara i diskriminiranje ljudi zbog etničke ili vjerske pripadnosti. Kao u stara svirepa doba. I danas ponovo gledamo razrušene zgrade, škole, bolnice. Razaranju uvijek predstoji jačanje destruktivnih ideja.

To su nam potvrdili i građani koje smo pitali u čemu se fašizam danas ogleda, gdje ga primjećuju?

“Pa u diskriminaciji ljudi, u omaložavanju drugih”, kažu.

Fašizam se uvijek pojavljuje u doba kriza, objašnjavaju bh intelektualci. On koristi potrebu naroda za vodstvom koje obećava laka rješenja. Zasnovan je na mržnji prema drugom i drugačijem. I u današnjoj BiH veličaju se saradnici nacionalsocijalista i fašista.

”Kada bismo nekog antifašističkog borca iz 1942. i 1943. vremeplovom prebacili u današnje doba, šta bi vidio? Šta bi vidio u današnjoj BiH? Vidio bi etničke podjele, vidio bi nazive ulica. Recimo u Banjaluci bi vidio da se ulica zove Draže Mihailovića”, pojasnio je Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo

Sve nam to ukazuje na činjenicu da se Evropa i dalje nije obračunala sa politikama radikalnog nacionalizma, ističe Mujkić.

”Fašizam će nam se lako vraćati sve dok se ne suočimo sa nacionalizmom sa jedne strane i sa proturječjima kapitalizma sa druge strane”, navodi Mujkić.

Iako je fašizam prije 77 godina poražen, elementi njegove ideologije konstantno se manifestiraju. Sutra se slavi godišnjica pobjede i Dan Evrope. To će biti proslava u doba kada su temeljne evropske vrijednosti ponovo ugrožene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!