Građani Sarajeva o novim mjerama i pravilu “vakcinisan-testiran-prebolio”

Vijesti 22. nov 202118:08 1 komentar
N1

Od 20. decembra na području Federacije bit će uvedeno pravilo "vakcinisan-testiran-prebolio" za javne ustanove, a očekuje se da će se isto pravilo uvesti naknadno i u turističko-ugostiteljskom sektoru. U većem broju zemalja Evropske unije ovo pravilo je već odavno uvedeno, a Austrija planira uvesti i obaveznu vakcinaciju. Pitali smo građane Sarajeva šta misle o najavljenim mjerama te da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju i u BiH. Podijeljenog su mišljenja. 

Neki ističu kako je potrebno poštovati mišljenje struke. Drugi, iako su se vakcinisali, smatraju da ne treba uvoditi ovakve mjere, dok se treći protive.

“Ja sam se vakcinisila i smatram da svi koji osjećaju odgovornost prema sebi, pogotovo stariji, trebaju da se vakcinišu u što većem broju. A mjera ‘vtp’, treba da svaki čovjek odlučuje o svojoj sudbini”, kazala je starija Sarajka.

Drugi sugrađanin smatra kako mjere treba donositi na osnovu studija.

“Ljudima treba ostaviti izbor jedan period dok se detaljnije ne istraže vakcine i utjecaj, a onda postepeno uvoditi mjere na osnovu studija”, rekao je.

Bilo je i onih koji smatraju da treba poštovati isključivo mišljenje struke.

Podsjetimo, nove mjere s pravilom ‘vtp’ stupaju na snagu 20. decembra u FBiH, a Goran Čerkez danas je za N1 govorio i o mogućnosti proslave Nove godine na otvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare