Anketa: Znate li šta se danas proslavlja?

Vijesti 09. maj 202211:45 > 13:04 0 komentara

Šta se danas obilježava jasno je svim starijima i građanima Sarajeva srednje životne dobi, a oni nešto mlađi, rijetko su precizno odgovorili šta se danas u Evropi proslavlja.

Većina ih nakon što je čula pitanje, prošla pored nas. Pojedini su bili iskreni.

“Sad gledam, policija, kamermani, ali stvarno ne znam”, rekla je jedna djevojka koju smo sreli ispred Vječne vatre gdje su jutros položeni vijenci.

Oni nešto stariji nisu imali dileme.

“Sad razmišljam i sjetim se da je Dan pobjede”, kaže jedna Sarajka, koja kaže da je pitanje ko je koga pobijedio, jer su danas struje u svijetu kako ističe “katastrofa”.

Pitali smo i kako se nekada obilježavao 9. maj u BiH.

“Danas takav dan u BiH ne postoji. Nekada se itekako obilježavao, bila je u Beogradu vojna parada, gledala se parada u Moskvi. Sada je vrijeme učinilo svoje da svako istoriju tumači kako mu odgovara, pitanje je kakvu će buduće pobjede učiti”, kaže jedan od građana.

Mnogima je prva asocijacija na 9. velika vojna parada u Moskvi.

“Idemo u Rusiju da slavimo”, kaže jedna sagovornica kroz osmjeh, dodajući da je prati, ali da ne voli.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se širom Evrope. U Sarajevu je položeno cvijeće na spomenike antifašizma, kod Vječne vatre, i na spomen parku Vraca. Ove godine je izostala delegacija Ambasade Ruske Federacije polaganju cvijeća kod Vječne vatre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!