Građani Sarajeva o štrajku zdravstvenih radnika: Ovo je sve jedna velika ludnica

Vijesti 14. jun 202115:24 > 17:05

Dio zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu jutros je započeo/nastavio generalni štrajk u punom kapacitetu. Nezadovoljni su zbog odnosa vlasti prema radnicima u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, prije svega zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora.

Pitali smo građe glavnog grada BiH za mišljenje. Većina je bila iznenađena činjenicom da je u toku štrajk.

“Upravo sam bio u Domu zdravlja, sve je uredu, sve sam završio”, kazao je jedan od građana.

Drugi je dodao: “Mene su zaista u Domu zdravlja lijepo primili, nije bilo nikakvih problema”, dok je druga građanka konstatovala da nije ni bila upoznata s time da je u toku štrajk.

Bilo je i onih koji su ranije imali zakazan ljekarski pregled pa sada trenutno ne znaju šta da čine.

“Nisam znala da je štrajk. Imam uputnicu za specijalistu, šta sada da radim”, kazala je iznenađeno građanka koju smo zatekli ispred jednog od sarajevskih domova zdravlja.

Međutim, bilo je i onih koji nisu krili nezadovoljstvo zbog trenutne situacije.

“Ne znam šta da kažem, ovo je sve jedna velika ludnica”, naveo je jedan od građana.

Zbunjujuća situacija

Podsjetimo, već duže vrijeme traju pregovori Sindikata radnika u zdravstvu KS sa kantonalnom Vladom o potpisivanju novog Granskog kolektivnoh ugovora na koji čekaju već treću godinu.

Međutim, situacija se dodatno zakomplikovala zbog nepostojanja konačnog dogovora koji je trebao biti davno postignut pa su tako prošle sedmice održani protesti radnika u zdravstvu ispred zgrade kantonalne vlade. Upravo zbog toga je najavljen generalni štrajk zdravstvenih radnika u punom kapacitetu koji podrazumijeva samo primanje hitnih slučajeva.

Danas ranije u razgovoru za N1, Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kazao je da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih koji su bili na vlasti u KS 2017. i 2019. godine jer su zabilježene određene nezakonitosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad