Građani Sarajeva zabrinuti hoće li ostati bez grijanja

Vijesti 25. jan 202218:57 2 komentara

U danima kada je i Miljacka zaleđena građani Sarajeva moraju brinuti da li će njihovi radijatori biti hladni. U Sarajevu trenutno 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima, zbog reduciranih količina plina. Ovaj problem danas je razmatran, a Vlada KS nakon brojnih saopćenja odobrila je sredstva za nabavku dodatnih količina gasa.

Iza nas je hladna noć, a građani zabrinuti da li će ostati bez grijanja.

Dok su roditelji, penzioneri i svi građani bili zabrinuti trajao je rat saopštenjima. SarajevoGas saopćio da ima ograničenu isporuku gasa od Energoinvesta. Iz Energoinvesta pak navode da su 23. decembra isporučili 18,5 posto više od narudžbe, a iz SarajevoGasa to negiraju. Energoinvest također navodi da su ih obavijestilli da su spremni nabaviti nove količine.

Na kraju je ipak popustila Vlada Kantona Sarajevo u čijem je vlasništvu Sarajevogas. Donesena odluka o nabavci dodatnih količina gasa.

“Kako bi spriječili obustavu grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici “Toplana”. Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više”, kazali su iz Vlade KS.

U saopćenju kantonalna Vlada navodi da je zbog velike isporuke plina ArcellorMitalu uslijedio problem u Sarajevu.

“Na alternativna goriva na ovakvim minusima možemo grijanje vršiti još danas i sutra. Ovog jutra naš sistem radi punim kapacitetom na alternativna goriva, osim krovnih kotlovnica koje rade na gas. Danas korisnici imaju urednu isporuku”, kazala je Irma Aščerić, KJP Toplane Sarajevo.

Čitava situacija rezultat je izostanka odgovornosti i strategije, te prelaska na turski tok, smatra bivši direktor BH Gasa.

Svi su znali da će se ovo desiti, svi dokument postoje. Mi smo pokušali objasniti šta će se desiti ako pređemo na turski tok… ne možete ako ste imali snabdijevanje preko Ukrajine i Mađarske i išlo je od 100-do 130 milijardi kubika gasa, sada kroz turski tok može proći 15 milijardi kubika, ne možete očekivati da ćete dobiti dovoljne količine gasa koje su potrebne”, kazao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i bivši direktor BH-Gasa.

I nisu dobili ili pak postojeće količine nisu dobro raspoređene. Građani traže odgovornost. Nakon bučne reakcije javnosti kantonalna Vlada odobrila je sredstva, a najavili su da će tražiti pravdu zbog toga što Energoinvest, kako navode, ne poštuje ugovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare