Građani sve više skeptični, neophodan plan promocije vakcinacije

Vijesti 25. mar 202119:10 2 komentara

Prvi dio vakcina iz COVAX mehanizma konačno je stigao u Bosnu i Hercegovinu. Planovi imunizacije su napravljeni. Kakvo je interesovanje građana?

Vijest o tome da su, ne računajući donirane, stigle prve doze vakcina u FBiH, građani su dočekali – skromni u namjerama da se vakcinišu i neskromni u osudama političara – dakle, u krugu drvlja, kamenja, sumnji i neodlučnosti.

Anketa:

“To treba sve poskidati, sve, sve i jednoga, jer ništa za ovaj narod nisu pripremili. (Ali, evo stižu vakcine danas.) Stižu, ko kaže? Kad ćemo ih dobiti? Nisu još nam ni doktore zaštitili, oni jedva čekaju da mi umremo”.

“(Stižu vakcine, izaziva li vam to osjećaj oplakšanja?) Kakva nam je Vlada, dobro smo prošli. (Hoćete li se vakcinisati?) Pa, moraću izgleda. Ako dođu, a pitanje je hoće li? I ovo što je došlo…”

“Dobiti neću, sigurno, a niti bi. I kad bi mi nudili ne bi. Osjećam se vrlo dobro i bez vakcine. (Ne plašite se da ćete se zaraziti?) Pazim se”.

“Ja jedva čekam da me pozovu da se vakcinišem, baš mi je drago da su riješili da se vakcinišemo i zaštitimo”.

“Nisam planirao se vakcinisati ako ne budem morao. Ko želi da se vakciniše slobodno može da se vakciniše. (Zašto vi nećete?) Pa, malo sam skeptik”.

“Ne znam još nisam odlučio, možda hoću. (A zašto ste neodlučni?) Pa ne znam zavisi koju da li Pfizer ili kinesku, rusku… ovu AstraZenecu ne bih”.

“Puno je informacija u vezi toga i dezinformacija, tako da je čovjek u dilemi, da li primiti ili ne. Nisam sigurna da li ću se vakcinisati”.

“To mi uopšte ništa ne olakšava situaciju jer neću sigurno doći na red. To je tako mali broj za ovaj broj stanovnika”.

Skromna je količina vakcina kojom raspolažemo, prvi u planovima za vakcinaciju su medicinski radnici.

“Prema planu cijepljenja u FBiH prva prioritetna skupina jesu zdravstveni radnici i već sa prvim ovim količinama iz Srbije se krenulo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika. Vakcine koje dolaze idu dalje za vakcinaciju zdravstvenih radnika, koji su prvi izloženi, kada je riječ o infekciji ovim virusom. Nakon toga se prelazi na staračke domove”, kaže Sanjin Musa.

“Prva faza su zdravstveni radnici, kao što smo i rekli, ona je dovedena negdje do kraja. Druga faza je gerontološki centar i domovi za stare i iznemogle, i treća faza koju najviše iščekujemo, to je upravo faza za ostatak građanstva. Radiće se u Olimpijskoj dvorani Zetra, trebalo bi biti 30 vakcinalnih punktova. Nakon imunizacije svako će na viber dobiti aplikaciju da je vakcinisan protiv COVID-19”, dodaje Arman Šarkić.

U Republici Srpskoj vakcinacija je počela 12. februara. Potrošeno je oko 15.000 vakcina.

“Planiramo u narednom periodu da vakcinišemo nekih 5.000 osoba, računajući one prve dvije hiljade, odnosno hiljadu doza. Oko 16.000 građana će biti vakcinisano. I na to sve moramo dodati zdravstvene radnike koji su zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Vladi RS vakcinisani u Srbiji. Tu dolazimo do brojke od 20.000 građana koji će biti vakcinisani”, ističe Branislav Zeljković.

“Uključeni smo u studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koja prati nivo antitijela, moram da kažem sa oduševljenjem da kod praktično 99% naših ispitanika je razvilo izuzetno dobar imunitet, već četiri nedelje nakon prve doze vakcinacije”, tvrdi Peđa Kovačević, UKC RS.

Mogućnost da se vakciniše, veliki broj građana, kao što smo vidjeli, ne dočekuje sa oduševljenjem. Taj, mogućnošću imunizacije neoduševljen broj, daje veliku šansu dostatnosti količina koje pristižu. Ako nadležni, uz plan imunizacije ne naprave i plan adekvatne promocije vakcinacije, možda na kraju od pandemijskih primalaca sadake, postanemo oni koji drugima šalju donacije… a taj bi višak značio – manjak života u BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare