Građani Tuzle vjeruju da će Mladiću biti potvrđena kazna (VIDEO)

Vijesti 08. jun 202113:47 > 15:06 0 komentara
N1

Građani Tuzle vjeruju da će Ratku Mladiću danas biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, te da će biti osuđen i za genocid u šest opština.

Jedan od anketiranih građana kaže da je na sudu da donese odluku.

“Jadni oni ljudi što su poginuli”, dodao je.

Njegov sugrađanin je kazao:

“Ja vjerujem u pravdu i vjerujem da će danas biti pravda zadovljena i da će pored optužnice za genocid u Srebrenici i drugi gradovi biti uvršteni.”

Ali ima i neutralnih.

“Baš sam neutralna. Ne razmišljam da da će biti nešto bolje”, istakla je.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice. Osuđen je  zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke). Nije osuđen za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, oglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je i za progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!