Građevinski radnici zbog visokih temperatura izloženi opasnosti

Vijesti 23. jun 202119:36 1 komentar

Rad na visokim temperaturama može biti opasan po zdravlje, poručuju liječnici. Opasnosti su posebice izloženi građevinski radnici, kako i djelatnici koji rade na sanaciji cesta. Stoga je federalno ministarstva rada pozvalo poslodavce na prilagodbu rada vremenskim uvjetima i poštedu radnika.

Da je situacija ozbiljna smatraju u Sindikatu građevinarstva i ide korak dalje. Pozivaju nadležne da proglase stanje elementarne nepogode. No, od ovih višegodišnjih neslaganja, radnici baš i nemaju koristi.

Bez olakšica

Danas je bilo 36 stepeni Celzijusa. Prašina, težak rad, znoj i nervozni vozači. Bez obzira na to Mirsad Lisica i njegove kolege vrijedno rade na sanaciji jedne od sarajevskih ulica. Pauze nemaju ni u najtoplijem dijelu dana.

”Kako će biti po ovakvoj vrućini? Žestoko… ali radi se evo… radnik može podnijeti sve. Nema olakšica, nema ničega”, kaže nam Lisica.

Mirsad već 20 godina obavlja ovaj posao. Uslovi se, kaže on, ne mijenjaju. Ovakve temperature mogle bi biti izuzetno opasne po zdravlje radnika, upozoravaju ljekari. Nerijetko dolazi i do toplinskog udara.

”Ako čovjek ignoriše znakove alarma, znači to pojačano žeđanje, pojačano znojenje, visoku temperaturu, tada to može preći u teži stupanj toplotnog udara. Kada dođe do sloma termoregulacionog mehanizma, i tada dolazi do težih stupnjeva poremećaja svijesti”, rekla je dr. Rijalda Blažević, specijalista urgentne medicine.

I to sve zbog neolakšavanja rada i manjka senzibiliteta za položaj radnika. U ovim danima posebno su izloženi građevinci. Do sada je najviše povreda na radu, ali i smrtnih slučajeva zabilježeno upravo u ovoj oblasti. Iz Sindikata građevinarstva zahtijevaju od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite, a od vlasti traže da proglase stanje elementarne nepogode.

”Predlažemo poslodavcima također i da oni u ovom periodu daju godišnje odmore radnicima, slobodne dane. Naročito hroničnim bolesnicima. Po zakonu o kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu mogu koristiti slobodne dane. Tako bi mogli premostiti ovaj period’‘, naveo je Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH.

Kolektivni ugovor

I Ministarstvo rada i boračko-invaliske zaštite Republike Srpske poziva poslodavce da prilagode radno vrijeme vremenskim uslovima.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana“, rekli su iz Ministarstva rada i boračko-invaliske zaštite Republike Srpske.

Sindikat u FBiH traži i poboljšanje položaja radnika, ali nadležni koji u klimatiziranim prostorijama trebaju da donesu tu odluku – to i ne razmatraju.

”Glavne zamjerke u građevini su mala plata.  Plaćeni su vrlo malo, vrlo malo…. Satnica je 2.31 i to po kolektivnom ugovoru koji je davno potpisan”, naveli su iz Sindikata u FBiH.

Sa druge strane iz Federalnog ministarstva rada poručuju poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova od 12 do 16 sati. Radnici pak objašnjavaju da se takve poruke ponavljaju godinama. Baš kao i njihov rad na visokim temperaturama. Za njih je očito narandžasti meteoalarm ipak ugašen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare