Gradnja Svilaja počela 2016, sada je 2021, a most još nije u funkciji

Vijesti 21. jan 202120:29 1 komentar
N1

Dugoočekivani granični prijelaz Svilaj u Odžaku između Hrvatske i BiH još uvijek nije zaživio. Konstantno se ponavlja važnost mosta za BiH, ali i konstantno se pomjeraju rokovi. Niko sa sigurnošću ne zna reći kada će most profunkcionisati. A to sve košta.

Ugovor za izgranju mosta potpisan je prije pet godina, a rok za izgradnju je bio dvije godine. Završen je 2020. Izgradnja graničnog prelaza je u toku. I kada bude gotov, opet neće moći biti brzo stavljen u funkciju jer se mora riješiti: “Kategorizacija graničnog prelaza, zatim, graničnu policiju koja treba ovdje raditi i UIO koja će u tom dijelu vršiti kontrolu i naplatu carine, kontrolu svih roba koje budu prelazile“, izjavio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH.

Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C koji će povezati BiH sa EU. Kompletan projekat vrijedan je više od 53 miliona KM, a ukupna dužina mosta iznosi 660 metara, a širina 29. Dužina dionice koja će povezati BiH s Hrvatskom iznosi deset kilometara.

Mi u tome vidimo izlaz iz situacije u kojoj se Odžak našao u ovih zadnjih nekoliko godina. Mi očekujemo da će se to otvoriti i da bi se moglo otvoriti jako puno radnih mjesta. Sav svoj angažman sam usmjerila upravo ka tome“, istakla je Nada Ćulap, načelnica Odžaka.

Ovaj projekat nije bitan samo za BiH, već i za region i Evropu. Sa ovim mostom će se smanjiti vrijeme putovanja. Isto tako će se operativni troškovi rada samih vozila smanjiti”, rekao je Matej Zakošnjek, Stalni sekretarijat prometne zajednice u Beogradu.

No, ne smanjuju se troškovi zbog toga što most još nije u funkciji.

Kolika je šteta? Pa sigurno da je šteta jer ovaj most je završen prošle godine, dugo su radovi trajali. Most je u funkciji i to je automatski određen trošak. Most neće biti u funkciji još nekoliko mjeseci. Imat ćemo dodatne troškove i za čuvanje i održavanje ovog mosta“, potcrtao je Mitrović.

Radovi na izgradnji graničnog prelaza počeli su u aprilu prošle godine, a rok za završetak se spominje mart ove godine. Vrijednost radova je veća od 18 miliona KM i finansira se iz budžeta.

Gradnja mosta započeta je 2016.godine. Sada je 2021. godina, a most još nije u funkciji.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare