Gradonačelnica Karić u Jasenovcu: Bitno je da se podsjećamo na ovakve zločine

Vijesti 22. apr 202115:47 > 16:15 2 komentara
Facebook

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić položila je danas cvijeće na Spomen-obilježju Jasenovac gdje se obilježava 76. godišnjica proboja logora Jasenovac. 

“Fašizam je neprevaziđeno zlo! Svu okrutnost tog zla Sarajke i Sarajlije su osjetile dva puta u prošlom stoljeću.
Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je bitno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili. Upravo to je bio cilj moje današnje posjete Jasenovcu u kojem su stradali i naši brojni sugrađani. Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu”, istaknula je na gradonačelnica Karić.

Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja, rekla je, neka nam budu nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati.

“Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. Danas sam se poklonila sjenama nevinih ljudi nad kojim je počinjen najveći zločin”, dodala je gradonačelnica Sarajeva.

Fašizam je neprevaziđeno zlo! Svu okrutnost tog zla Sarajke i Sarajlije su osjetile dva puta u prošlom stoljeću….

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Thursday, April 22, 2021

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare