Gradonačelnici Mostara i Prijedora otvorili izložbu Duška Bojanića

Vijesti 06. aug 202121:37 0 komentara
FENA/Emanuel Soca

Gradonačelnici Prijedora i Mostara Dalibor Pavlović i Mario Kordić otvorili su u petak navečer u Muzeju manastira Žitomislić kod Mostara izložbu "Vibrantna tišina prostora" mladog banjalučkog slikara Duška Bojanića.

Na izložbi su prikazani Bojanićevi radovi na papiru i platnu, a tematika je mrtva priroda, pejzaži, interijeri i apstrahirani motivi.

Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje, a sam umjetnik kaže kako kroz likovnost istražuje prostor koji je okupan tišinom koja nije mrtva nego živa (zato vibrantna), a to se postiglo usuglašenim kolorom i određenim kompozicijskim rješenjima.

“Predmet mog likovnog istraživanja je uspostavljanje imaginativne komunikacije s predmetima koji me okružuju ili prostorom koji osjećam kao svoj”, kazao je Bojanić i dodao da ciklus koji je nastajao u dužem vremenskom periodu i nije sasvim završen.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je kako je muzej otvoren 2018. godine i da ima podršku Grada Mostara.

“Muzej je registriran kao fondacija koja će se baviti kulturnim događajima, međureligijskom i interkulturalnom suradnjom. Tako da danas imamo otvaranje prve u nizu izložbi koje će biti organizirane u našem muzeju”, kazao je iguman i najavio dvije sljedeće izložbe, jednu u suradnji s HKD Napredak, a drugu s Muzejom iz Sarajeva.

Ponovio je da je manastir otvoren za suradnju od početka pa tako i kroz muzej suradnju nastavlja s drugim kulturnim institucijama u zemlji i regiji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ocijenio je da je manastir Žitomislić lokalitet koji je prepoznatljiv u ovoj regiji te da će se, zajedno sa srpskom zajednicom, potruditi da manastir dobije svoje zasluženo mjesto u turističkoj mapi grada.

“Grad je otvoren za neke nove perspektive, dobru suradnju… Idemo zajedno u nekom finom i dobrom tonu”, kazao je Kordić, naglasivši pritom kako je kao gradonačelnik presretan zbog postojanja multikulturalnih događaja u gradu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istaknuo je kako u Prijedoru smatraju da umjetnici ne mogu i ne trebaju biti ograničeni samo na svoj grad već da za njih granice ne postoje te da su iz tog razloga podržali mladog banjalučkog umjetnika.

Ustvrdio je kako je ovo prilika i da se Mostar i Prijedor povežu i da u narednom razdoblju uspostave neku bolju suradnju.

“Moramo graditi mostove suradnje koji trebaju biti između svih gradova u BiH, i to ne samo na ovaj način kada je u pitanju turizam, kultura i umjetnost, nego i kroz gospodarstvo i druge projekte, kao i sve ono što može povezati dva grada”, ocijenio je Pavlović.

“Podržavamo umjetnost jer zaista mislimo da se ljudi moraju povezivati, kontaktirati i družiti se i to je ključ opstanka svih nas na ovim prostorima”, dodao je gradonačelnik Prijedora.

Povod za izlaganje izvan Banjaluke mladog umjetnika bio je da se radovi prezentiraju javnosti u široj regiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikulira i poveže s promatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Bojanić se trenutno stilski najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!