Gradonačelnik Dubrovnika: Odmah obustavite izgradnju aerodroma u Trebinju

Vijesti 02. apr 202210:17 > 10:32 13 komentara
N1

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je danas dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji, a povodom donošenja Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se „utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje“, a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. marta.

Gradonačelnik Franković podsjetio je da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

„Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju“, stoji u dopisu gradonačelnika Vijeću ministara BiH.

„Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble“, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Naime, dalje ističe u pismu, buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža BiH samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prošloj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta „Izgradnja aerodroma Trebinje“ između ovog tijela i Vlade Republike Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare