Gradonačelnik Kasumović najavljuje penale ArcelorMittalu

Vijesti 12. feb 202119:54 0 komentara

Radijatori u Zenici bi uskoro trebali ponovo biti topli, saopštili su ovo iz ArcelorMittala. Kažu, postigli su dogovor sa rudnikom Banovići, koji će im isporučiti ugalj, čija je isporuka prestala prekuće, kada je počeo štrajk zeničkih rudara. Građani i gradonačelnik nezadovoljni poručuju. Ne zanima ih odakle stiže energent, račune plaćaju uredno, za svoj novac očekuju redovno grijanje.

Tek po neki prozor odškrinut je u Zenici, ostali čuvaju ono malo toplote koje im od početka štrajka rudara isporučuje zeničko grijanje. A nezadovljni i smrznuti Zeničani poručuju, novac od grijanja kojeg redovno plaćaju ne ide direktno ni rudarima ni Rudniku.

Anketa:

“Grijanje radi kao što su i najavili, samo održavanje tehničke toplote, nekih 10-12 stepeni na radijatoru, u stanu je hladno. Ako se ne dogrijavaš, onda je to problem”. 

“Nema grijanja odbiju ti tri marke, a veliki je stvar dan provesti bez grijanja”.

“Kod nas u Radakovu nema grijanja, redovno plaćamo račune, mala djeca idu u školu, šta čemo mi sada, izaći na ulice”.

“Isključila grijanje, konvektore kupila prije četiri godine i ne kajem se”.

“Definitivno ćemo se isključtii. Nema više”.

Građani uredno plaćaju račune JP Grijanju, a Grijanje Mittalu, kaže gradonačelnik Kasumović. Mittal je trebao imati alternativu.

“Mi ćemo vidjeti preko našeg javnog preduzeća da neke penale, iako to neće riješiti problem građana, da naplatimo od Mittala, jer je on po ugovoru dužan nama isporučivati energiju, od kog će ugalj nabavljati, od koga zemni gas, nas to ne zanima, jer mi to plaćamo”, poručuje Kasumović.

U Mittalu kažu, skoro je kraj grejne sezone, iznenađeni su prestankom isporuke uglja.

“Stvarno nismo očekivali probleme u Rudniku mrkog uglja Zenica, posebno kada znamo činjenicu da je taj rudnik dio grupacije Elektroprivrede”, kaže Nikhil Mehta, direktor ArcelorMittala.

Iznenađeni, danas poručuju, problem je rješen, očekuju isporuku uglja iz Banovića, za šta zahvaljuju ministru Nerminu Džindiću.

“Uz njegovu pomoć smo uspjeli dobiti ugalj iz Banovića čime ćemo uspjeti povećati proizvodnju na našim kotlovima, samim tim ćemo imati povećanu proizvodnju pare za grijanje grada, kao i za našu proizvodnju”, dodaje Mehta.

Višegodišnji problem grijanja u Zenici trebao bi biti riješen već u martu, uspostvom novih ekoloških kotlova, koji neće koristiti ugalj. To je zajednički projekat Mittala, Grada Zenice i finskih partnera. Problem će i dalje predstavljati skoro pedeset godina star toplovod kroz grad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!