Gradsko vijeće Zenica traži informaciju o hapšenju i pritvoru gradonačelnika

Vijesti 04. jan 202212:14 0 komentara
N1

Gradsko vijeće Zenica s 18 glasova za podržalo je Zahtjev u kojem se traži od institucija da dostave informacije o lišenju slobode i određivanja pritvora gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

U Zahtjevu se traži od VSTV-a, te Ureda disciplinskog tužioca, bez namjere, kako se navodi, da utiču na bilo koji način na tok postupka, informacije o tome:

Da li je bilo zakonito i ispravno postupanje kantonalne tužiteljice Katonalnog tužilaštva ZDK koja je tražila lišenje slobode Fuada Kasumovića i drugih samo radi uzimanja izjava, a koji do tog dana nikada nisu bili pozivani u bilo kom svojstvu u predmetu Zenicatrans?

Traži se i informacija od VSTV i Ureda disciplinskog tužioca i o tome da li je bilo zakonito i ispravno postupanje kantonalne tužiteljice koja je tražila određivanje pritvora, te da li je bilo zakonito postupanje sudije za prethodni postupak koji je pritvor odredio, samo zato što Kantonalno tužiteljstvo nije ispitalo 11 svjedoka.

U Zahtjevu je i pitanje iz kog razoga je kantonalna tužiteljica tražila asistenciju SIPA-e.

Ono što Vijeće zahtijeva od Kantonalnog tužiteljstva ZDK je odgovor zašto su na službenoj stranici dana 01.12.2021. objavili da je Fuad Kasumović u bjekstvu, jer kako navode, nije mu bio uručen nikakav poziv za saslušanje.

Navodi se i to da je Kantonalno tužiteljstvo nanijelo ovakvim postupanjem štetu ugledu i časti gradonačelniku Zenice, predstavivši ga kao bjegunca bez opravdanog razloga, iako je, kako se navodi, dobrovoljno otišao u SIPA-u.

N1

N1Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!