Granična policija BiH nije registrovala izlazak Savčića iz Bosne i Hercegovine

Vijesti 10. aug 202116:31 > 16:43 0 komentara
N1

Nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Savčić, kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nije pronađen na kućnoj adresi. Sud BiH je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženi Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda nakon čega je donesena naredba za raspisivanje međunarodne potjernice.

Spekuliše se da je Savčić pobjegao u susjednu Srbiju, a portal Istraga.ba objavio je da je optuženik za genocid posljednji put bh. mobilne mreže koristio u ponedjeljak oko 21 sat u mjestu Dvorovi kod Bijeljine. Kako navodi isti izvor, lociran je na baznoj stanici svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom. Poslije toga, navodi Istraga, Savčićev telefon je bio aktivan na teritoriji druge države.

“Granična policija BiH ne raspolaže informacijama da je navedena osoba napustila područje BIH niti je evidentiran prilikom eventualnog pokušaja izlaska iz BiH na nekom od graničnih prijelaza 9. augusta”, kazali su za N1 iz Granične policije BiH.

Savčić, predsjednik boračke organizacije Republike Srpske (RS), koji je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 65. Zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske RS-a, prekršio je, prema odluci, mjere koje mu zabranjuju komuniciranje s medijima u vezi s njegovim sudskim predmetom.

Optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine tereti Savčića da je, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!