Granični prijelaz Velika Kladuša pušten u promet

Vijesti 26. maj 202115:20 > 15:25 0 komentara
AA

Granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac konačno je pušten u promet, potvrđeno je za N1. Zatvaranje ovog prijelaza izazvalo je haos i brojne probleme za bh. prijevoznike koji su satima čekali.

Hrvatsko ministarstvo mora i prometa donijelo je novi Pravilnik koji je stupio na snagu 20. maja. Kilometarske kolone zabilježene su na granici BiH s Hrvatskom jer kamioni nisu mogli proći. Hrvatska je zabranila promet za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović kazao je kako ugovor potpisan između BiH i RH 2013. o graničnim prelazima predviđa pet graničnih prelaza.

Ono što većini nije poznato da ta odluka iz 2008. je identična sa Pravilnikom iz 2020. i isti su granični prelazi bili predviđeni. Bitno je naglasiti da ta odluka nije provođena sve do 20. maja. Odluka je sada donešena jednostrano. Protokol podrazumijeva donošenje određenih odluke između država dogovorom i razgovorom. To nije bio slučaj u ovom slučaju“, kazao je Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!