Grijanje u Zenici: Građani posežu za alternativnim metodama

Vijesti 20. sep 202220:27 0 komentara

Višedecenijski problem grijanja u Zenici riješen je, a gradonačelnik kaže da će cijene ostati iste. Međutim, građanima je i dalje skupo. Postoje i oni koji uopšte nemaju mogućnost centralnog grijanja, te posežu za alternativnim metodama.

Dok cijene energenata u državi i cijeloj Evropi rastu, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović krajem avgusta ohrabrio je građane. Poskupljenja nema.

“Osim stabilnog i kvalitetnog grijanja, smanjenja zagađenosti, građanima sam osigurao i da cijena grijanja narednih sedam godina ostaje ista dok cijene energenata enormno rastu u svijetu, regiji ali i našoj zemlji”, kazao je Kasumović.

Ipak, čini se da je mnogo onih koji se ne odlučuju na centralno grijanje. Kažu, njima je skupo.

Međutim, nemaju svi mogućnost da koriste gradsko grijanje. Npr, mještani Tetova služe se alternativnim metodama, drvo, ugalj. I to ako uspiju pronaći i kupiti.

“Ja ne znam, meni za jednu sezonu treba 4 tone uglja i 5 do 10 metara drva. Ugalj je poskupio, ne možeš ga ni nabaviti lako, rudnik ne radi, zatvoreno je sve. Drva su 150 do 200 maraka. Ugalj isto. Teško ćemo izdržati to, ja ne znam narod šuti, treba malo da se podigne. Izvoz ide. Tona peleta prošle godine je bila 340, sad će 760, pa će biti hiljadu maraka. Drva će poskupiti još više”, kazao je jedan mještanin.

“Još se nisam spremila, imam jedno 5-6 metara drva, a treba mi još 4 najmanje. Imam kod kuće bebu, sin, snaha, mora se više ložiti. Drva su skupa, preskupa, ne znam kako narod uspijeva obezbijediti bilo šta, metar dva tri. Pogotovo penzioneri”, dodala je mještanka.

Upravo zbog niskih ili nikakvih penzija, neki pak poduzimaju radikalnije i opasne poteze.

“Gdje god ima bačena auto guma, ložim sve šta god može izgoriti, najlon, flaše. Kaže ne smiješ, ma smijem, kad oni smiju sve, valjda smijem i ja”, kaže nam jedan Zeničanin.

Uskoro bi mnogi mogli posegnuti za sličnim metodama, jer cijene energenata dostižu vrtoglave brojke. Pa uz minimalna primanja, brojna poskupljenja, obezbijediti i ogrijev, za mnoge je viša matematika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!