Grlić-Radman: Da se Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u EU

Vijesti 05. jan 202211:53 > 11:57 2 komentara
F.Z. / N1

Gordan Grlić - Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske danas boravi u Sarajevu, gdje je sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, održao sastanak, koji je, kako su rekli, obilježen otvorenim i sadržajnim razgovorima. Dotakli su se otvorenih pitanja između dvije zemlje, te pozdravili održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, kako bi se iznašla rješenja. Posjeta je bila prilika i za komentar hrvatskog ministra o stanju u BiH, pa je poručio "da se Hrvatska pitala, BiH bi već bila u Evropskoj uniji."

Ministrica vanjskih poslova BiH saopštila je medijima da je u pitanju bila radna i službena posjeta.

Podsjetila je na brojna otvorena pitanja između dvije zemlje, ali i naglasila da se radi na traženju mogućnosti za njihovo rješenje.

Na sastanku je pozdravljena ideja da se zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH održi u prvoj polovici 2022. godine u Hrvatskoj.

“Vjerujem da će to biti prilika da utvrdimo smjernice za daljnji rad i saradnju, imajući u vidu da 21. jula ove godine obilježavamo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje”, saopštila je Turković.

Osvrnula se ponovno na otvorena pitanja, dodavši kako se u nekima bilježi pomak.

“Napravili smo pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera, hrvatska Elektroprivreda će ubuduće općinama Tomislavgrad i Livno plaćati 4,3 miliona eura plaćati za korištenje vode”, navela je.

Pitanje odlaganja otpada na Trgovskoj gori ostaje i dalje pitanje kojemu treba posvetiti dodatne napore.

Predložila je i izražajnije uključivanje BiH i njenih eksperata u praćenje stanja, te izrazila nadu da će se ove godine intenzivirati napori u pronalašku rješenja za ovaj problem.

“Povijesno smo upućeni jedni na druge, u najtežim nevoljama pružali smo ruke jedni drugima. Tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe. Hrvatska je naš prirodni saveznik”, izjavila je Bisera Turković.

Povezane vijesti

Grlić-Radman: Zadovoljstvo BiH je u interesu Hrvatske

“Hajdemo djelovati tako da uveseljavamo jedni druge. Uzajamno poštovanje je važno. Mir i stabilnost su najvažniji u našem geopolitičkom prostoru”, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske na početku svog obraćanja.

Podsjetio je na zajedničke interese dvije zemlje, poput projekta Južne plinske interkonekcije, cistogradnje, prekogranične zaštite okoliša. Konstatovao je da postoji prostor za unaprijeđenje odnosa dvije zemlje u tim područjima, te da će zajednička sjednica VM BiH i Vlade RH tome pridonijeti.

“Razmotrit ćemo i održavanje ekonomskog foruma u Sarajevu, koji bi uslijedio nešto kasnije nakon zajedničke sjednice”, rekao je Grlić-Radman.

F.Z./ N1

Na pitanje reportetke N1 o tome šta očekuje na polju izmjena Izbornog zakona BiH u ovoj godini, Grlić Radman naglašava da podržava sve ono što se lideri u BiH dogovore.

“Naravno, mi poštujemo načela sadržana u Dejtonskom mirovnom sporazumu: Jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Mislim da politička prava, jednakopravnost, eliminacija svih onih oblika diskriminacije u izbornom procesu su nužna da bi se ostvario političi legitimitet i zadovoljstvo konstitutivnih naroda kako bi mogli birati svoje predstavnike. Hrvatskoj je u interesu zadovoljstvo BiH, a to je i jamac za evropski put”, odgovorio je Grlić-Radman.

Dodaje kako bi, da se Hrvatsku pitalo, BiH već bila u Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare