Grlić-Radman: Rasvijetliti sudbinu nestalih i ubijenih Hrvata Bugojna

Vijesti 20. jul. 202112:23
Podijeli:
Gordan Grlić Radman i non-papar
Izvor: Gordan Grlić Radman (Sanjin Strukic / PIXSELL)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izrazio je u utorak očekivanje da će se rasvijetliti sudbina nestalih i ubijenih Hrvata u Bugojnu u središnjoj Bosni, gdje je u utorak položio vijenac te sudjelovao na misi u župi Kandiji koja je za vrijeme rata bila posve uništena.

“Jako je važno rasvijetliti mračnu prošlost da bismo mogli zajedno živjeti, da bismo otvorili novo poglavlje suživota. Važno je rasvijetliti prošlost, sudbinu nestalih, poginulih. Njihove obitelji su još žive”, rekao je ministar Grlić Radman u mjestu Kandiji.

Hrvatski šef diplomacije Grlić Radman u mjestu Kandiji položio je vijenac za hrvatske žrtve iz Domovinskog i drugih ratova, te je nazočio svetoj misi povodom svetkovine sv. Ilije Proroka. Ocijenio je kako je Bugojno danas test svima u Bosni i Hercegovini kako bi se “vratio duh zajedništva, tolerancije, multietničnosti”.

“Žalosna je činjenica da u usporedbi s vremenom prije ratnih sukoba ovdje živjelo oko 16.000 Hrvata, a danas svega 2.500. Ovdje bi trebalo stvoriti preduvjete za njihov povratak”, rekao je hrvatski šef diplomacije. Najavio je nastavak potpore hrvatske Vlade.

Grlić Radman: Hrvatski narod u BiH je autohton

“Tu će Vlada Republike Hrvatske i sve njezine institucije pomoći odgovarajućim projektima prekogranične suradnje i preko EU fondova. Siguran sam da će se Hrvati Bugojna moći vratiti u svoj zavičaj i da će se opet ovdje njegovati i isticati hrvatski identitet uz poštovanje svih ostalih vjera i nacija kao što je to bilo nekada”, istaknuo je.

Pri tome je izrazio očekivanje da će Hrvati u Bugojnu i cijeloj zemlji ostvariti jednakopravnost.

“Hrvatski narod u BiH je autohton i vjerujem da će se to pokazati i u novom izbornom zakonu gdje će Hrvati moći birati legitimne političke predstavnike u najviše tijela kao što je to predviđeno Daytonsko-pariskim mirovnim sporazumom”, dodao je.

Predsjednik lokalnog HDZ-a BiH i Gradskog vijeća Bugojna izrazio je očekivanje da će Vlada RH nastaviti podržavati opstanak tamošnjih Hrvata, što po njemu ponajprije ovisi o otvaranju novih radnih mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar