Grošelj: To su monstruozna razmišljanja, to nije stav većine Slovenaca

Novi dan 17. apr 202111:00 > 13:37 5 komentara
N1

Klemen Grošelj, EU parlamentarac iz Slovenije, kazao je za N1 kako je zgrožen i duboko razočaran svime što je pročitao u non paperu s kojim se njegova država povezuje. Kao vođa grupe prijateljstva parlamentaraca EU za BiH, kazao je kako će u evropskom parlamentu biti održana i rasprava o ovome. Obećao je da će učiniti sve da BiH postane dio evropske porodice.

“Stav Slovenija je uvijek bio vrlo jasan prema BiH, a sada se dešava neka promjena. Želim naglasiti da to nije stajalište većine Slovenaca. To je bila neka akcija koja nije dobila širu podršku u evropskoj zajednici, a taj dokument neće imati bitnih utjecaja na stajalište EU prema regiji i BiH”, rekao je Grošelj u Novom danu o non paperu.

BiH opet u fokusu EU

Istakao je kako su to “ideje ljudi koji ne razumiju šta se dešavalo u bliskoj prošlosti te ne razumiju srž problema”.

“To je neka luda besmislena ideja. Ja sam bio užasnut kada sam to pročitao i vidio mape. Raduje me što većina zemalja članica EU i SAD su odbacile to. Očigledno je da to dolazi s adresa iz regiona i šire, slične ideje su dolazile iz Mađarske. U prošlosti smo imale i krug zemalja i političara u evropskoj zajednici krajnje desnice koji ne razumiju omo što se dešavalo i da to nije rješenje za region i BiH, Rješenje je je evropska vizija, za šta se ja zalažem u Briselu. Taj non paper osim što ima lošu, ima i jednu dobru stranu. A to je da će Brisel i svjetska zajednica više pažnje polagati na pitanja u vezi BiH. BiH je opet u fokusu evropske zajednice“, rekao je.

Kazao je kako je grupa parlamentaraca kojoj i sam pripada, pokrenula inicijativu da saslušaju ambasadora BiH kako bi saznali koji su to gorući problemi i kako oni mogu pomoći. Također, dodao je, “postoje zahtjevi za raspravu u Parlamentu EU o budućnosti regiona i BiH, ustavnih promjena u BiH i tzv. trećeg entiteta”.

“Svaka diplomatija koja priprema dokument ove vrste mora znati procijeniti kakve će biti reakcije ako on ugleda svjetlo dana. Očigledno ove diplomate nisu to razumjele. ali ono što mene mnogo brine je da je to bila neka namjerna akcija da se prozrokuje šok i nemir u regionu. Ako je to tako, onda je to užasno pogrešna teza bilo koje vlade ili grupe. Nažalost, ovo baca ružno svjetlo na Sloveniju, što me žalosti. Naša politika je bila cjelovitost BiH i u evropskoj perspektivi. To je za nas bio fundament vanjske politke. Sada je očigledno došlo do promjena na loše i nadam se da ćemo to nekako zaustaviti i da će rasprava krenuti u najpozitivnijem smjeru. Zalagat ću se za to. Za evropsku perspektivu BiH i da se što više pažnje posveti BiH”, kazao je.

BiH važna za mir i stabilnost

Naglasio je kako je “BiH vrlo važna za mir i stabilnost u regionu”. Za EU, dodaje, to znači neposrednu krizu na njenim vanjskim granicama te je to u suprotnosti s dokumentima i izjavama EU i Evropske komisije.

“Podjele i raspad BiH je nešto što smo, nadam se, zaključili Dejtonskim mirovnim sporazumom. BiH je kompleksna zemlja, ali sve ideje iz ovog dokumenta su neprihvatljive, Razočaran sam da su uopće takva pitanja postavljana (Pahor o mirnom razlazu, op.a.). Zamislite da vas neko pita jeste li za to da vam se raspadne zemlja. To je užasno. To je takav odstup od naše dosadašnje vanjske politike. Ne možemo opisati iznenađenje u negativnom smislu. Žalosno je da je naš predsjednik to pitao. Sve što stoji, to su monstruozna razmišljanja, pogotovo nakon teških dešavanja iz bliske prošlosti, genocida u Srebrenici. Vraćati se nato je suludo”, kazao je.

Za bh. građane imao je poruku: “Ne uzimajte ovaj papir kao da je stajalište većine Slovenaca. Potrudit ću se da maksimalno što prije zaboravimo na to i idemo na putu da da Zapadni Balkan, prije svega meni dragu BiH, dovedemo u evropsku familiju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare