Grujičić: Očekivana odluka Suda

Vijesti 27. jan. 202117:26
Podijeli:
Izvor: N1

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ''nakon pritisaka i harange koja je vođena prethodnih mjeseci, bila očekivana današnja odluka Suda BiH o odbacivanju žalbi na odluku Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju''.

“Žalili smo se, a unaprijed smo znali da će politički korumpirani, pristrasni i antisrpski Sud BiH donijeti ovakvu odluku. Ipak, imali smo minimum nade da će proraditi savjest i profesionalizam sudija da donesu pravičnu odluku i odbace neargumentovanu odluku o poništavanju izbora u Srebrenici, ali očito u ovom sastavu sudskog vijeća nema ni savjesti, ni profesionalnosti, ni odgovornosti”, rekao je on.

Grujičić je dodao da se pokazalo ”da je riječ o političkom sudu za kažnjavanje Srba u svim oblastima”.

On ovakvu odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnom i dodaje ”da se pokazalo da se pravnim nasiljem želi obespraviti srpski narod, poništiti njegova prava i izborna volja i ostvariti ciljevi i prijetnje bošnjačke strane da Srbima nije mjesto u BiH”.

Prema njegovim riječima, ovo je politička poruka da se u BiH ‘‘moraju slušati bošnjački stavovi i da srpski narod nema pravo na svoj izbor, sa čime se Srbi nikada neće pomiriti”.

Govoreći o daljim aktivnostima, on je pojasnio da će se odmah krenuti u pripreme za ponavljanje lokalnih izbora u Srebrenici.

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, te odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik, potvrdio je za N1 predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Na ove odluke bilo je upućeno 11 žalbi koje su uputili SNSD, SP, SDS, DNS, PDP, Koalicija “Doboj u srcu”, Narodni pokret “Banja Luka zove”, te Demos-Prva srpska demokratska stranka.

Komentari

Vaš komentar